Startsida / Inlägg

Drastiska kast mellan våld och vulgär humor

av Jan-Olov Andersson
images-3

Rate
Becker – Kungen av Tingsryd

Regi Martin Larsson, med Henrik Lilliér, Peter Lorentzon, Helen Sjöholm, Shanti Roney, Torkel Petersson, Sonja Richter, Lars Ranthe, Estelle Löfgren Hadir, Nour El Refai.
THRILLERKOMEDI. Vissa filmer har förmågan att ta med åskådarna till platser på ett sätt så att nog även de som aldrig satt sina fötter där, får en känsla för hur livet där ser ut.
I Sverige har ”Jägarna”- och ”Änglagårds”-filmerna och ”Fucking Åmål” effektivt förflyttat åskådarna till sina respektive spelplatser. För att inte tala om Ulf Malmros och Värmlands bruksorter.
Nu placeras Tingsryd på den svenska filmkartan.
Om Bert Karlsson hade bott där i stället för i Skara, och varit lite småkriminell, hade han gott kunnat vara Becker (Henrik Lilliér). En medelålders man som har ett finger med i spelet i allt som händer i den lilla (cirka 3 000 invånare) småländska orten. Han driver en möbelbutik. Han gör upp om polska gästarbetare med byggmästaren (Shanti Roney) och kommunalrådet (Helen Sjöholm) när skolans tak ska lagas och det ska byggas ny ishall. Han ligger runt med kvinnor utan att varken de eller han tycks ha så mycket känslor för varandra. Och då hans moraliska kompass är lite skev, så drygar han och polaren Stefan (Peter Lorentzon) ut inkomsterna med att sälja smuggelsprit och -cigaretter.
På det stora hela, är han väldigt nöjd med sig själv. Tycker att han gör något bra för alla i Tingsryd.
Och han har bättre musiksmak än Bert Karlsson; Becker är fanatisk Peter LeMarc-fan.
Men när danska gangsters (Sonja Richter, Lars Ranthe) kommer och vill sälja knark och öppna bordell i Beckers småländska idyll, då blir det krig…
Genremässigt spretar denna svenska film åt alla tänkbara håll.
Lite thriller, lite svart komedi, lite Stefan & Krister-buskis, lite samma känsla och tvära kast mellan våld och vulgär humor som i danska kultfilmen ”Blinkande lyktor” (2000). Tonträffen i spel och replikskiften är inte alltid hundraprocentig. Hoppen mellan allvar, Becker har blivit ensamstående pappa för en tid, och till exempel möten med Tingsryds besynnerliga vapenhandlare (Torkel Petersson) är, minst sagt, ovanliga drastiska.
Fast särskilt vi som har vuxit upp på svenska landsbygden, har inte svårt att uppskatta en thrillerkomedi som utspelas bland folk som bor i Gullringshus och inte bryr sig ett skvatt om trender.

SE OCKSÅ: ”Logan Lucky”. Steven Soderberghs thriller handlar om två bröder på USA:s landsbygd som genomför en smart kupp.

VISSTE DU ATT… Henrik Lilliérs och Peter Lorentzons rollfigurer var med lite, lite grann (de var mestadels bortklippta) mot Johannes Brost i ”Avalon”?

JUST NU… är Shanti Roney även aktuell i tv-serien ”Hassel”, premiär på Viaplay 8 september.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB