Startsida / Inlägg

Stellan Skarsgård lysande i hårt drabbande film om förfluten romans

av Jan-Olov Andersson
56af5351dc07d3cfa7b2a46024900eb99fec3c02

Rate
Tillbaka till Montauk

Regi Volker Schlöndorff, med Stellan Skarsgård, Nina Hoss, Susanne Wolff, Niels Arestrup.
DRAMA
Somliga filmer kryper in under skinnet på en.
Som den här historien om en högt uppburen europeisk författare, Max Zorn (Stellan Skarsgård), på pr-turné i New York. Nya boken är en självbiografisk historia om en romans han hade i New York och Montauk, längst ut på Long Island, 17 år tidigare.
I New York väntar hans mycket yngre hustru Clara (Susanne Wolff). Efter ett nästan stalkerliknande beteende, möter han även åter Rebecca (Nina Hoss), förebilden för kvinnan i boken.
Efter två somrar i Montauk, är i och för sig jag extra svag för historier därifrån. Som HBO-serien ”The affair”.
Men det som gör att den här filmen drabbar så hårt, är Skarsgårds förmåga att gjuta så mycket liv i en kulturman att man blir engagerad i hans öde, trots att han till stora delar är en egoistisk skithög som både vill ha och äta kakan när det gäller kvinnor. Han älskar sin hustru, men nyfikenheten kan inte få honom att glömma den förflutna romansen. De far tillbaka till Montauk…
Volker Schlöndorff, mest känd för ”Blecktrumman”, Guldpalms- och Oscarsvinnare för snart 40 år sedan, har gjort sin mest vitala film på åratal. Och Skarsgård är här lika mångfacetterad som i Netflix-serien ”River” häromåret.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Joel Holmgren
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB