Startsida / Inlägg

Kairo calling

av Emma Gray Munthe

ClashClash Rate

Regi Mohamed Diab, med Nelly Karim, Hani Adel, Tarek Abdel Aziz, El Sebaii Mohamed m fl

DRAMA/THRILLER Egypten 2013. Politiskt kaos, massprotester mot nyvalde presidenten Muhammad Mursi och blodiga sammandrabbningar mellan promilitära och anhängare av Muslimska brödraskapet. Under en sådan dag utspelar sig ”Clash”. Först blir två journalister påkomna med att ha en kamera och kastas in i en polisbuss. Poliserna burar sedan in fler och fler i det trånga utrymmet, helt utan att ta hänsyn till vilken sida i konflikten fångarna står på, vad de tror på eller har för bakgrund i övrigt. Inte heller den rasande folkmobben precis utanför tar hänsyn till vilka som sitter i polisbussen. Medan de våldsamma protesterna går i vågor med skottlossning, stenkastning och tårgas, böljar känslorna också inne i bussen – samtidigt som den lilla gruppen snart börjar lida brist på syre, vatten och toaletter i den stekande värmen.

Regissören Mohamed Diab (som också gjort sevärda ”Kairo 678”) placerar publiken mitt i bussen, och låter oss aldrig lämna den. Det är klaustrofobiskt och mardrömsartat, stundtals så intensivt och otäckt att man tappar andan. Särskilt slutscenerna är svåra att skaka av sig. Diab målar upp bilden av ett splittrat land, men i den lilla värld han skapar ryms också medmänsklighet, anständighet, värme och humor. Det är inte alltid nyanserat eller subtilt, och några av figurerna stannar vid att vara typer i stället för riktiga människor, men ”Clash” är en film som både imponerar och berör.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB