Startsida / Inlägg

Tunn köttfars som luktar skämt

av Jens Peterson
K2_3_8_16_18694.CR2
Taron Egerton har en snygg kostym och en svensk prinsessa som flickvän.
Rate

Kingsman: The golden circle

Regi Matthew Vaughn, med Taron Egerton, Mark Strong, Julianne Moore, Colin Firth, Hanna Alström, Edward Holcroft, Halle Berry, Jeff Bridges.
KOMEDI
Björn Granath gör här en av sina sista filmroller som Sveriges kung, med Lena Endre som drottning. De är föräldrar till prinsessan Tilde (Hanna Alström) som nu är stadig flickvän till huvudpersonen Eggsy (Taron Egerton).
Eggsy är i hemlighet agent Galahad, en av de välklädda James Bond-liknande hårdingarna som räddar världen med hjälp av tekniska prylar och överlägsen närstridsteknik. Deras bas är skrädderiet Kingsman i London, och redan i upptakten är högkvarteret utsatt för hot.
Det är knarkdrottningen Poppy (Julianne Moore) som vill stoppa kungsmännen så att hon kan fortsätta sin kamp för att få monopol på all droghandel och bli berömd. Hon har byggt sitt skurknäste i en asiatisk djungel med byggnader som ska se ut som en amerikansk småstad på 1950-talet.
Ja. Det är knasigt.
Men inte på ett kul vis. Första ”Kingsman: The scret service” var en underhållande actionexplosion som höll sig till sin skruvade serietidningsvärld. Hade en brittisk prägel. Den här är bara tråkig och har tunn intrig.
Bristen på handling och spänning försöker de förgäves ersätta med väldigt många kända skådespelare. I ganska små roller får vi se Michael Gambon, Halle Berry, Channing Tatum och Emily Watson. Pedro Pascal från ”Narcos” spelar en lassosvängande tuff Texaskille. Och Elton John spelar sig själv.
Musikern är kidnappad av tokiga knarkkvinnan som straffar illojala underlydande genom att köra dem i köttkvarn.
Kul? Inte ett spår. Elton John är dessutom rätt kass på att spela sig själv de gånger han ska uttrycka någon känsla. Hans musik får konkurrens av John Denver, och Denvers ”Take me home country roads” är en sorts musikaliskt team redan från start.
Här finns fler bisarra infall, som när agenterna ska plantera en spårsändare inuti en kvinna vars pojkvän de försöker lokalisera. Ja, innanför trosorna på kvinnan. Filmen blir ofta smaklös och cynisk när den försöker vara spetsig. Ett dödligt virus som gör människor blå sprids över världen via droger.
De svenska skådespelarna är åtminstone med i de mer mänskliga scenerna. Då och då blir det brutal action där blodet sprutar och massor dör. Många har övermänskliga krafter, här finns robotar och raffinerade vapen och effekter som blixtrar förbi utan att man förstår vad som händer. De larmar och gör sig till och det mesta är tråkigt, med vitsar kring Elton John-titlar.
En tunn köttfars som luktar skämt.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB