Startsida / Inlägg

Bästa Thor-filmen är komiskt rymdäventyr

av Jens Peterson
Thor: Ragnarok..Hela (Cate Blanchett)..Photo: Jasin Boland..©Marvel Studios 2017
Cate Blanchett som Hela. Foto: Jasin Boland..©Marvel Studios 2017
Rate

Thor: Ragnarök

Regi Taika Waititi, med Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Tessa Thompson, Idris Elba, Mark Ruffalo, Anthony Hopkins, Karl Urban.
ÄVENTYR
Först en kedjad Thor, i en scen som kunde varit skriven av Monty Python. Menat som beröm. Följs av batalj medan Led Zeppelins ”Immigrant song” dånar, perfekt låt för ett serietidningsslagsmål. Ragnarock!
Tredje filmen om Thor är en komedi och bäst i trilogin. Att välja Taika Waititi (”Flight of the conchords”) som regissör är ett listigt val, och han gör själv rösten som ett stenmonster med hårt yttre men mjuk nyzeeländsk röst. Stenmonstret jobbar som gladiator på en soptippsplanet styrd av Jeff Goldblums Stormästare.
En annan cool nykomling är valkyrian (Tessa Thompson). Men häftigast av alla i Ragnarök är dödsgudinnan Hela/Hel (Cate Blanchett) som vill störta planeten Asgård. Som i de tidigare filmerna blandas vikingarnas mytologi med lite ”Star wars” och ”Sagan om ringen”-estetik. Fenrisulven finns.
Mycket underhållande. Det gav nya djup när superhjätefilmerna blev mörka och deppiga, men det spåret känns trött nu. Bättre att bejaka lekfullheten från serievärlden. Chris Hemsworth visade som korkad receptionist i ”Ghostbusters” att han kan skoja med sitt utseende, och hans Thor är en kaxig hjälte med charmiga svagheter.
Några andra bekanta dyker upp, Matt Damon har en kul cameo och i eftertexterna finns en titt framåt. En av de bästa Marvel-filmerna.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB