Startsida / Inlägg

Recension: ”Shapeshifters” – personlig essäfilm om mellanförskapet

av Karolina Fjellborg
Shapeshifters_2

 

Rate

Shapeshifters

 
Av Sophie Vuković.

 
DOKUMENTÄR

 

 

Var är egentligen hemma för andra generationens invandrare? Och hur ska man kunna hitta hem och känna sig hemma någonstans när man aldrig hade en fast punkt till att börja med?

Sophie Vuković – som bara var några månader gammal när hennes familj lämnade forna Jugoslavien, och sedan kom till Sverige på 90-talet, efter stopp i både Australien och Kina – reflekterar över den typen av frågeställningar i ”Shapeshifters”. En poetisk, varsam och personlig essäfilm där det inte är det beryktade utanförskapet utan ”mellanförskapet” som står i centrum.

Vuković splittrade tillhörighetskänsla tydliggörs effektivt genom språkväxlingar mellan svenska, engelska och kroatiska, och samtal med två tämligen pragmatiska föräldrar ger balans åt filmens mer pretentiösa tendenser.

 

 

 
SNABBFAKTA
Sophie Vuković – som är född i forna Jugoslavien – funderar kring tillhörighet, identitet och migration i sin långfilmsdebut ”Shapeshifters”. En essäfilm och uppväxtskildring om att vara andra generationens invandrare. Nominerad till flera dokumentärpriser.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB