Startsida / Inlägg

Recension: ”Vilken jävla cirkus” svajar på kalkonens rand

av Karolina Fjellborg
47f72765-10ee-4744-840b-4dc9adad8614

 

 

Rate

Vilken jävla cirkus
Av Helena Bergström, med bl a Gustav Lindh, Molly Nutley, Tomas von Brömssen, Johan Widerberg, Aliette Opheim och Evin Ahmad.
ROMANTISK DRAMAKOMEDI

Helena Bergströms ”En underbar jävla jul” blev en välförtjänt succé för två år sedan tack vare ett bra manus, vass dialog, folkkära talanger i rollerna, och en rejäl skopa tacksam familjedysfunktion sockrad med lite hederlig gammal juletidssentimentalitet.
Hennes nya film däremot, är faktiskt en jävla röra.

Det hela börjar med en både för jäktad och för melodramatisk etablering av vår plågade hjälte Hugo (en habil Gustav Lindh). En smart ekonomistudent på Handelshögskolan som träffar sitt livs kärlek (Evin Ahmad) bara för att förlora henne lika snabbt igen under tragiska omständigheter.
Ett år senare är han fortfarande en spillra av sitt forna jag – men då man själv precis har slagit sig ner i biofåtöljen har man lite svårt att känna sig vare sig övertygad eller hjärtsliten av den snabbspolade kärlekshistorien.

Men hur som helst, förblindad av sorg håller Hugo på att krocka med en gris – och tio timmar senare vaknar han upp i en cirkusvagn där den tankspridde och stukade cirkusdirektören Casall (filmens odiskutabla klippa Tomas von Brömssen) bjuder på grogg och blir eld och lågor när han inser att Hugo kan få ordning på hans kaotiska bokföring.

Sedan dyker den ena excentriska figuren efter den andra upp, gärna med lustig dialekt eller förväntad östeuropeisk brytning. Aliette Opheim och Johan Widerberg är lite roliga som en kåt trapetskonstnär från Östergötland respektive en svartsjuk och våldsam liten clown, men ingen som helst omsorg har lagts på lager i deras personligheter eller rimlighet vad gäller deras förvirrade och ombytliga beteenden.

Molly Nutley spelar Anna – en hemlighetsfull och tyst tjej som då och då kikar fram under sin huva med håret i ansiktet, men bara pratar med sina hästar – och från första stund vi ser henne vet vi två saker; hon bär på ett trauma vi snart ska få ta del av, och hon och Hugo ska bli kära i varandra.

”Vilken jävla cirkus” har oerhörda problem med att hitta balansen mellan svärta och humor, tunga ämnen hanteras banalt och bitvis känns det som att man har hamnat i en tonårings dramatiska dikt, eller kanske dagdröm, om storslagen kärlek och olycka. Dessutom är missbruket av helt onödiga flashbacks så allvarligt att jag rekommenderar ett tolvstegsprogram.

Det här är en film som liksom bara staplar scener på varandra och faktiskt svajar på kalkonens rand. Men den räddas från totalt haveri av mysiga, förlåtande miljöer, en handfull repliker som träffar rätt och skådespel som trots allt håller måttet.

 

 

 

Se det här i stället:
Den svenska film som förtjänar den breda publiken den här hösten är snarare ”Borg”.

Visste du att…
… ”Vilken jävla cirkus” är den femte filmen Helena Bergström regisserar, efter ”Se upp för dårarna”, ”Så olika”, ”Julie” och ”En underbar jävla jul”?

Just nu…
… är Gustav Lindh även aktuell i säsong två av SVT:s ”Jordskott”.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Frida Willander
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB