Startsida / Inlägg

Tungsint långsamt drama

av Jens Peterson
13korp

Reine Brynolfsson spelar 1970-talsbonden Agne. Foto: TriArt

Rate

Korparna

Regi Jens Assur, med Reine Brynolfsson, Jacob Nordström, Maria Heiskanen.
DRAMA
En bonde kämpar för att få bort sten på åkern. Ett hårt trist slit i ett kyligt mörkt landskap. Vi är gissningsvis nära Uppsala eftersom alla pratar rikssvenska.
Filmen utspelas från mars 1978 till januari 1979. Tiden är skickligt återskapad in i minsta Annika-kopp med fordon och kläder, falukorv med rotmos, bokbuss och dansband.
Jens Assur var tidigare pressfotograf och berättar intressant med kameran. Här finns drabbande bilder. Han har sämre känsla för dialog. Det finns en teatral ton i många samtal, och en vardaglig konversation om vädret dramatiseras till ett meningsutbyte som kan starta inbördeskrig.
Reine Brynolfsson spelar bonden Agne med högsta intensitet. En fåordig man som försöker stirra sig till makt. Mot rike säteriägaren (Peter Dalle) som bestämmer över hans arrende. Mot tålmodiga hustrun (Maria Heiskanen) som i stillsam protest följer sina egna känslor. Mot tonårssonen Klas (Jacob Nordström) som Agne vill ska ta över gården så fort som möjligt. Klas vill inte alls bli bonde utan lever för fågelskådning.
”Korparna” är en ofta ordlös duell mellan Agne och Klas. En gammal historia om fadern som blir besviken och bitter när sonen vill gå sin egen väg. Agne är brutalt destruktiv i sin strid för att få som han vill. Fyra årstider, men stämningen känns ständigt som den kallaste vinter.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB