Startsida / Inlägg

Filmisk jakt på gåtan Johnny Bode

av Jens Peterson
03bode

Johnny Bode i Wien med sin österrikiska hustru. Foto: TriArt

Rate

Ingen tid för kärlek – filmen om Johnny Bode

Regi Bo Sjökvist/Bengt Löfgren, med Bo Sjökvist, Lillemor Dahlqvist, Ingmar Norlén.

DOKUMENTÄR Starten är albumet ”Bordellmammans visor” (1968) som låter som sexuella trakasserier till operettoner. Filmaren Bo Sjökvist vill veta mer om mannen som gav ut porrschlagers. Filmens upptakt är Johny Bodesällskapets 100-årshyllning 2012. Steg för steg reser Sjökvist i Bodes miljöer och träffar bekanta. Från Bodes 1930-talskarriär, hans kriminella bana som ledde till fängelse och mentalsjukhus. Bode lurar folk, han blir nazist och uppträder i det ockuperade Norge, blir inspärrad igen.
Inget som spelas i filmen pekar på att Johnny Bode var en märkvärdig kompositör eller artist. Utom melodin till ”En herre i frack”, som han och Hasse Ekman skrev åt Gösta Ekman den äldre 1935.

Johnny Bodes röst hörs på kassettband i filmen, men det finns få rörliga bilder på honom. Istället illustreras händelserna med allehanda gamla klipp som ska ge tidsfärg. Ibland blir de lite väl allmänna. Nygjorda intervjuer och bilder på Bo Sjökvist när han reser i Johnny Bodes spår runt Sverige och till Norge och Wien.
Ett märkligt öde i rubrikernas skugga. En gåta som behåller frågetecknen även när man sett klart filmen.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB