Startsida / Inlägg

Här blir Joaquin Phoenix Jesus i ny film

av Stefan Hedmark
mariamagdalena

Herregud, trodde du att filmer om Jesus Kristus låg i det förflutna? Nej då, snart återuppstår han, om än som bifigur, i bibliska dramat ”Maria Magdalena”. Här är första trailern:

Filmen ställer alltså Jesus åt sidan till förmån för Maria Magdalena, den kvinna som enligt Bibeln ska ha stått honom närmast och närvarat vid korsfästelsen. ”Girl with the dragon tattoo”-stjärnan Rooney Mara har huvudrollen, medan Joaquin Phoenix spelar en Jesus som ser lite härjad och jordnära ut.

Det återstår att se om filmen orsakar uppståndelse bland religiösa fundamentalister (som Martin Scorsese råkade ut för när han gjorde ”Kristi sista frestelse” 1988). Men ett tydligt feministiskt perspektiv lär filmen ha; båda manusförfattarna är kvinnor, och den ena av dem, Helen Edmundson, är en välkänd pjäsförfattare. Filmen regisseras av Garth Davis, som senast gjorde hyllade ”Lion”.

Filmen skulle ha haft premiär nu, men det skjuts på tiden. Den föll nämligen offer för hela #metoo-kampanjen. ”Maria Magdalena” skulle ha distribuerats av Harvey Weinstein. Efter att skandalen briserade började man leta efter en ny amerikansk distributör. Detta försenade premiären.

”Maria Magdalena” har svensk biopremiär den 23 mars.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB