Startsida / Inlägg

Propaganda för alternativ pedagogik

av Jens Peterson
03barndom

Norsk förskola med mycket frisk luft och lek i naturen. Foto: Folkets Bio

Rate

Barndom

Regi Margreth Olin, med lärare och barn på norsk förskola.

DOKUMENTÄR Att se barn leka är fascinerande. Om man är bekant med barnen eller extra intresserad av förskolepedagogik. Men 90 minuter med okända barn blir långsamt. Nu vill norska filmaren Margreth Olin visa upp ett alternativt tänkande. De här 6-åringarna bygger dockor av grönsaker, täljer sina egna käpphästar, har tålmodiga helgon till lärare och leker med kottar. Ja. Faktiskt med kottar.
Filmen följer dem ett år. Plocka svamp på hösten, Lucia och kristet julspel, vinter med is och snö och påsk där de lägger ut morötter till harar. Allt framställs som en idyll. Förskolan ser ut att ligga i en trevlig sagoskog, men om man läser på ser man att den finns i Oslo.
Filmen säger inget om att förskolan följer Rudolf Steiners tankar utan påstår bara att det handlar om att se leken som barnens arbete. ”Barndom” är som en reklamfilm för antroposofer utan att pedagogiken alls nämns.
Barnen är mellan 1 och 6 år, men de äldsta får mest tid i filmen. Enda gången man ser föräldrar är i slutet när 6-åringarna tar kärleksfulla avsked av sina underbara lärare på sin väg mot skollivet.
Långtråkig propagandafilm.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB