Startsida / Inlägg

Traditionellt drama om gripande öde

av Jens Peterson
4G6A2554.jpg
Andrew Garfield och Claire Foy som makar på 1960-talet. Foto: SF
Rate

Breathe

Regi Andy Serkis, med Claire Foy, Andrew Garfield, Tom Hollander, Hugh Bonneville.
DRAMA När vi möter Claire Foy (”The crown”) i 1950-talets England ser hennes Diana ut ungefär som Foys rollfigur drottning Elizabeth. Välbärgade britter med cricket, afternoon tea, fina baler och vykortsvackra resor till Kenya. Idyllisk romans när hon möter stilige affärsmannen Robin Cavendish (Andrew Garfield).
Ett lyckligt äktenskap tills han plötsligt blir dödligt sjuk i polio. Större delen av kroppen förlamas. Han hålls vid liv endast tack vare en respirator som andas åt honom. 1960 blir det en riskabel flygtransport från Nairobi till sjukhus i England.
Där ska han bli liggande kopplad till maskinen tills han dör. Läkaren säger att det inte dröjer länge. Robin vill dö. Diana vill annat.
”Breathe” bygger på verkliga händelser, och filmen är producerad av parets son som föddes strax efter att fadern blivit sjuk. Debuterande regissören Andy Serkis berättar med minnesvärda bilder om kampen för ett värdigare liv. Vänner ställer upp. Hugh Bonneville spelar en bekant från Oxford som är duktig på vin men också en påhittig uppfinnare som skapar ett revolutionerande hjälpmedel.
Filmen följer den traditionella mallen om en kamp mot alla odds och en inskränkt myndighet. Men varje människa är unik och det här är ett gripande öde.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB