Startsida / Inlägg

Allt annat än en Disney-saga

av Emma Gray Munthe

la-belle-et-la-meute_5Skönheten och odjuren Rate

Regi Kaouther Ben Hania, med Mariam Al Ferjani, Ghanem Zrelli, Anissa Daoud, Chedly Arfaoui, Mohamed Akkari m fl

DRAMA Mariam byter blickar med en främling över dansgolvet, de lämnar så småningom festen tillsammans. Nästa gång vi ser henne springer hon gråtande ner för en mörk gata, och det som följer är en mardrömsartad natt där hon försöker anmäla en våldtäkt – som begåtts av poliser. Hon vägras hjälp, blir ifrågasatt, slussas vidare.

Tunisisksvenska samproduktionen ”Skönheten och odjuren” har beskrivits som en feministisk thriller, och har sin grund i ett verkligt och uppmärksammat fall i Tunisien. Den är en plågsam och otäck påminnelse om att det – trots jordskredet #metoo, trots att många kvinnor nu blir hörda, korthus rasar och huvuden rullar, trots att det måste finnas ett före och efter den här rörelsen – är så här det är och kommer att fortsätta vara för kvinnor världen över att anmäla.

Mariam är med i nästan varje bildruta, och tyvärr sänks filmen av att huvudrollsinnehavaren inte riktigt håller för att bära en så stor del av filmen. Men när Mariam mot slutet går ut från polisstationen med den lånade slöjan knuten runt halsen som en superhjältemantel i stället för att dölja hår och hud är det svårt att inte få gåshud, en klump i halsen och tårar i ögonen. Det räcker långt, även om det inte räcker hela vägen.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB