Startsida / Inlägg

Jättehuvud från 95 år gammal film hittades begravt

av Stefan Hedmark
Skärmavbild 2017-12-03 kl. 02.45.15
Foto: AP

Arkeologiska utgrävningar brukar för det mesta plocka fram föremål från rejält svunna tider. Men i Kalifornien pågår ett lite annorlunda projekt där målet har varit att hitta grejer som är endast 95 år gamla. Men det är ju en evighet i Hollywood-sammanhang …

Häromdagen lyckades man gräva fram ett 130 kilo tungt gipshuvud ur sanden vid Guadalupe-Nipomo i centrala Kalifornien. Huvudet föreställer en sfinx och användes i den episka filmen ”De tio budorden” (1923). Det skriver Variety.

5_1the-ten-commandments-set-1923
ten-commandments-1923-1-1030x822
Foto: Paramount

Inspelningarna av filmen pågick 1922. Enorma modeller användes av den legendariske regissören Cecil B DeMille – det kostade skjortan att bygga det här. De gamla bilderna från filmen visar vilken storlek vi pratar om. När inspelningen var klar beordrade regissören att alltihop skulle monteras ner och begravas i sanddynerna. Ett inte helt okej sätt att ”slänga skräp”, kan man tycka.

Decennierna gick. ”De tio budorden” blev en klassiker och historien om att de gigantiska modellerna ännu fanns kvar där ute i sanddynerna någonstans levde vidare. Men ingen visste var.

På 1980-talet började några filmfantaster göra efterforskningar. Enligt centret vid Guadalupe-Nipomo lyckades de ta reda på var exakt de skulle gräva tack vare några kryptiska ledtrådar som DeMille hade nämnt i en biografi.

Det dröjde många år innan utgrävningarna skedde på allvar, men sedan dess har man hittat diverse skatter som har legat orörda i sanden i 95 år – från spritflaskor (som filmteamet sannolikt använde) till de avancerade modeller som skapades för filmen. De är välbevarade och visar att även om filmen var i svartvitt användes starka färger när modellerna målades, skriver Variety.

Skärmavbild 2017-12-03 kl. 02.45.22 Skärmavbild 2017-12-03 kl. 02.45.29

Har du vägarna förbi de här sanddynerna kan du besöka centret. Där har de ett museum där de ställer ut föremålen som har hittats.

Nu väntar vi bara på att arkeologer om hundra år ska hitta gamla roséflaskor som använts under inspelningarna av ”Solsidan” ute i skärgården …

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ronja de Boer
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB