Startsida / Inlägg

Ojämn mix av kriminell komedi och drama

av Jens Peterson
Left to right: Julianne Moore as Margaret and Matt Damon as Gardner in SUBURBICON, from Paramount Pictures and Black Bear Pictures.
Julianne Moore och Matt Damon i ”Suburbicon”. 
Rate

Suburbicon

Regi George Clooney, med Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac, Noah Jupe, Karimah Westbrook, Tony Espinosa, Steve Monroe.
DRAMAKOMEDI
Spelplatsen är en amerikansk villaförort på 1950-talet. Såld som en idyll, en reklamfilm för den amerikanska drömmen och den äppelkäcka kärnfamiljen. Men det är förstås en illusion.
George Clooneys film spräcker den lögnaktiga bilden från två håll. Dels visar det sig att människor som låtsas vara hyggliga och laglydiga egentligen bär på mörka planer. Dels faller myten om grannsämjan samman när en svart familj flyttar in.
Det sistnämnda är inspirerat av riktiga rasistiska attacker i en amerikansk småstad 1957. Medan ”Suburbicons” grundhistoria är ett manus av bröderna Coen, i samma anda som deras ”Blood simple”, ”Arizona junior” eller ”Fargo” där en försynt medelklassman planerar ett brott som får blodiga konsekvenser.
Det är begripligt att Clooney vill lägga till allvar med ännu ett lager i sitt porträtt av en hycklande amerikansk självbild, men det blir problem i berättandet. Bröderna Coens kriminella komedi har deras vanliga ton av film noir berättad som fars. Scenerna med rasismen mot den svarta familjen Mayers har en annan sorts realism och tyngd. Den intrigen får mindre utrymme, och de drabbade bir mest tysta iakttagare till det som händer.
Det uppstår dock en vänskap mellan två små pojkar som är fint skildrad i en film där vuxenvärlden är hotfull och alltmer våldsam.
I centrum står Gardner Lodge (Matt Damon), en till synes präktig tjänsteman som lever med sin sjuka hustru och hennes syster, båda spelade av Julianne Moore. I inledningen väcker Gardner sin lille son Nicky på natten och berättar att de blir rånade. Brottet sprider skräck i Suburbicon, där medborgarna samlas för att tvinga bort familjen Mayers.
Polisen hittar några misstänkta, men Gardner har svårt att identifiera förövarna. Samtidigt hittar detektiverna spår som leder till maffian och spelskulder. Oscar Isaac spelar en intensiv utredare från ett försäkringsbolag som börjar rota i fallet.
I bakgrunden blir unge Nicky vän med den svarte grannpojken och de spelar baseball ihop.
Spänningen stiger. Våldet eskalerar.
George Clooney blandar drama och ilsken politisk satir i den komiska skildringen av misslyckade brottslingar och planer som slår fel. Det är mycket på en gång, och en svår balansgång. Det finns en hel del som är sevärt i ”Suburbicon”, och skådespelarna är bra som rollfigurer med flera bottnar. En blodig och knasig komedi mixas med deprimerande drama.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB