Startsida / Inlägg

Intressant om Wonder womans skapare

av Jens Peterson
IMG_1969.tif
Rebecca Hall och Bella Heathcote. Foto: Lucky dogs
Rate

Professor Marston & the wonder women

Regi Angela Robinson, med Luke Evans, Rebecca Hall, Bella Heathcote, Oliver Platt.
DRAMA Ännu en fantastisk historia ur levande livet. Luke Evans spelar den amerikanske psykoligiprofessorn William Moulton Marston som tillsammans med sin hustru Elizabeth (Rebecca Hall) insåg blodtryckets betydelse för lögndetektorn på 1930-talet. Marston fick sparken från universitetet för att han öppet levde med både hustrun och deras assistent Olivia – han fick två barn vardera med kvinnorna.
På 1940-talet hittade han på seriefiguren Wonder woman, delvis inspirerad av de två starka kvinnorna i närheten. Han undersökte människors drivkraft och använde sig själv och sina närmaste som försökskaniner. Han ville lyfta fram kvinnornas betydelse, och hans serieitdningshjälte blev omdiskuterad.
I en ramhandling förhörs han om sitt liv och sina åsikter. ”Wonder woman” anklagas för att vara skadlig. Serietidningar bränns på bål.
Filmen innehåller mycket som är fascinerande. Bilder växlar mellan de tre huvudpersonernas sexliv och rollspel och serietidningarnas många scener med bundna kvinnor och tortyr. Teckningarna på Wonder woman är riktiga, men skildringarna av deras samliv är gissningar.
Fascinerande ingång på en serietidningshjälte som nu låss sida vid sida med Stålmannen och Batman i filmvärlden.

UCMP_D6_0012.CR2
Rebecca Hall och Luke Evans som äkta makar på 1930-talet.
Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB