Startsida / Inlägg

”Downsizing” är en satir som ligger helt rätt i tiden

av Jan-Olov Andersson
downsizing_01 Rate

Downsizing

Regi Alexander Payne, med Matt Damon, Kristen Wiig, Christoph Waltz, Hong Chau, Rolf Lassgård, Udo Kier, Søren Pilmark, Jason Sudeikis, Laura Dern.
DRAMAKOMEDI
Snacka om en satir som ligger rätt i tiden.
Klimathotet. Flyktingkrisen. I Alexander Paynes svarta komedi har en norsk forskare (Rolf Lassgård) kommit på lösningen på problemen. Han kan krympa människor så de bara blir ungefär 15 centimeter långa. Då får invånarna i ett helt samhälle plats på en yta som motsvarar en normalstor trerumslägenhet. Och de gör inte av med mer avfall på ett helt år än vad som får plats i en plastpåse från Coop.
Lätt som en plätt, jorden är räddad.
Amerikanska entrepenörer gör förstås business av alltihop. Lockar folk att krympa sig själva för att de tillgångar de har blir så mycket mer värda i deras nya världar. Lyxigt boende bland alla andra små människor.
En av dem som lockas av både tanken på att rädda världen och att få ett bättre liv, rent materiellt sett, är Matt Damons rollfigur Paul Safranek, en terapeut, bitter över att han aldrig blev läkare. Nu får han och hustrun (Kristen Wiig) chansen till ett överklassliv i sus och dus. De anmäler sig för förminskning. Men inget blir som de tänkt sig…
Åh, vad jag har längtat efter den här filmen. 56-årige Alexander Payne har hela sin karriär lyckats få göra egensinniga och personliga filmer inom Hollywoods ramar. Han har aldrig gjort något dåligt. Och två mästerverk: ”Sideways” och ”The descendants”.
Det är onekligen en tankeväckande historia. Stundtals väldigt obehaglig i några scener när folk förminskas. Ibland väldigt rolig, i sitt nya liv som 15 centimeter lång får Paul Safranek en granne (Christoph Waltz) som är både en slags filosof och en riktig partynisse. Ofta gripande i Safraneks vänskap med en vietnamesisk bitter flykting (Hong Chau). Chau är så bra, att hon under filmens andra hälft blir dess allra största tillgång.
Skyhöga förväntningar gör att jag blir lite besviken. Varför inte ännu fler scener där man konfronterar Pauls litenhet mot normalstora människor? Och slutet är lite flummigt.
Men om helheten inte övertygar lika mycket som i Alexander Paynes bästa filmer, finns här ändå tillräckligt mycket minnesvärt för att varmt rekommendera ett besök.
Och Rolf Lassgård gör mycket av en liten roll, som forskaren som först utstrålar övertygelse, sedan tvivel, över sitt projekt.

SE OCKSÅ: ”Three billboards outside Ebbing, Missouri”. Mästerlig dramakomedi och ännu ett bevis för att det går att göra personliga filmer inom Hollywoods ramar.

 

VISSTE DU ATT… svenskan Margareta Pettersson, som i åratal haft småroller i svenska filmer och tv-serier, även har en liten roll här?

 

JUST NU… klipper Christoph Waltz sin debut som regissör, ”Georgetown”, ett verklighetsbaserat drama där han spelar mot Annette Bening och Vanessa Redgrave.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB