Startsida / Inlägg

Spännande thriller skickligt uppbyggd

av Jan-Olov Andersson
20-all-the-money-review.w710.h473.2x Rate

All the money in the world

Regi Ridley Scott, med Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Charlie Plummer, Romain Duris.
THRILLER
Filmen som i rekordfart, och för många, många miljoner dollar extra, gjordes om när Kevin Spacey i fotspåren på #metoo-rörelsen blev anklagad för sexuella trakasserier och övergrepp.
Trailern med honom som J. Paul Getty (1892-1976), på sin tid världens rikaste man, hade redan börjat visas på biografer, när beslutet fattades att spela in samtliga scener med Spacey på nytt, med Christopher Plummer i rollen.
Vi som var med under 1970-talet, minns en kidnappningshistoria främst för att förövarna skar av den tillfångatagnas ena öra, för att öka pressen på att få ut lösensumman. Förutom den makabra detaljen, har alltihop lite grann fallit i glömska.
Själv minns jag till exempel inte upplösningen på dramat och rycks därför genast med i historien, som om det vore fiktion. Så kommer nog många också att se filmen, då familjen Getty numera mer förknippas med ett förnämligt konstmuseum i Los Angeles, än med rikedom och kidnappningar.
I filmen är John Paul Getty III (1956-2011) – spelad av Charlie Plummer, inte släkt med Christopher – 16 år och bosatt i Rom med sin mamma (Michelle Williams, bilden ovan), frånskild från pappan (Andrew Buchan) som lever hippieliv i Marocko med ny fru. Pappas oljepengar betalar. En dag kidnappas tonåringen av italienska maffian, som kräver en enorm lösensumma. Men stenrika farfar bryr sig mer om börskurserna än om sitt barnbarn. Han vägrar betala lösensummen.
Ridley Scott vet hur man ”drar” en sådan här historia. Bygger skickligt upp allt genom att vi får lära känna den knarrige och snåle miljardären, hans bortskämda son och sonson och frånskilda mamman som aldrig känt sig bekväm i de kretsarna. Nu tvingas hon krypa till korset och be om pengar. Även kidnapparen (Romain Duris) och förra CIA-agenten (Mark Wahlberg) som jobbar åt miljardären, har viktiga roller i berättelsen, som mot slutet blir riktigt spännande.
Bytet av Spacey mot Plummer?
Om vi bortser från den moraliska diskussionen att folk i #metoo-rörelsens fotspår ibland sparkas ut till höger och vänster utan några riktiga bevis för det de påstås ha gjort, så har filmen i sig absolut tjänat på bytet från Spacey till Plummer.
Den sistnämnde har åldern inne, Spacey var på tok för ung för rollen.

 

SE OCKSÅ: ”The post” är verklighetsbaserad spänning av helt annat slag. Och härlig nostalgi för journalister som varit med några år.

 

VISSTE DU ATT… Balthazar Getty, 43, skådespelare känd från David Lynch-filmen ”Lost highway” och tv-serien ”Brothers & sisters”, är enda barnet till John Paul Getty III?

 

JUST NU… har Ridley Scott två filmer på gång som regissör och 18 som producent på ett eller annat sätt. Han är 80 år…

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB