Startsida / Inlägg

Starkt av Spielberg om pressfrihet

av Jens Peterson
thepost Rate

The Post

Regi Steven Spielberg, med Meryl Streep, Tom Hanks, Matthew Rhys, Sarah Paulson, Bob Odenkirk.
DRAMA
Vietnam 1966. Amerikanska observatören Daniel Ellsberg (Matthew Rhys) bedömer åt USA:s försvarsminiuter Robert McNamara (Bruce Greenwood). Slutsatsen: Kriget går inte att vinna. Ministern håller med, men ger ett helt annat budskap till pressen och det amerikanska folket.
Ellsberg och andra kritiska mot att USA krigar i Vietnam börjar kopiera dokument som visar hur amerikanska presidenter sedan 1950-talet ljugit om Vietnam. 1971 läckte Ellsberg de hemligstämplade dokumenten, The Pentagon papers, till tidningen New York Times. De publicerades bit för bit, sensationella avslöjanden som fick president NIxon att gå till domstol för att tysta tidningen.
Filmen handlar om konkurrenten Washington Post. De har missat scoopet, men lägger alla resurser på att hitta fler avslöjanden i de förbjudna dokumenten. Tom Hanks spelar redaktionschefen Ben Bradlee. Meryl Streep är tidningens ägare, Katherine Graham, vän med minister McNamara och andra som drabbas av publiceringarna. Ska de våga trycka avslöjanden?
En mycket spännande film om pressfrihet och politik av Steven Spielberg. Ett gripande drama med Mery Streeps tidningsägare i centrum. Hennes familjs historia, hennes osäkerhet i en bransch där många män sätter press på henne.
Utspelas några år före ”Alla presidentens män”, men ”The Post” har samma intensitet.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB