Startsida / Inlägg

Buskis som faller platt

av Jan-Olov Andersson
v1-1

Rate
The death of Stalin

Regi Armando Iannucci, med Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Paddy Considine, Jason Isaacs, Olga Kurylenko, Michael Palin, Andrea Riseborough.
komedi
Från Armando Iannucci, snillet bakom politiska satirer med både träffsäkerhet och hög komisk nivå – filmen ”In the loop”, tv-serierna ”The thick of it” och ”Veep” – kommer nu en lite annorlunda politisk satir. Det handlar om det maktspel bland kommunistiska höjdare i Sovjetunion som tog fart så fort Josef Stalin (1878-1953) oväntat dog av hjärnblödning 1953, efter några dagar i koma.
Stundtals briljanta replikskiften, varvas med mer rent buskisliknande händelser, som man anar skulle locka till skratt inför en nöjeslysten full teatersalong, men faller tämligen platt till marken på filmduken.
Iannucci lär ha gjort grundlig research, mycket bygger på verkliga händelser, om än överdrivna. Och nog finns det mycket humor att utvinna ur maktkamper där ingen kan lita på någon, där något man sagt i förtroende till den man tror är en allierad, lika gärna kan sluta med svek och arkebusering.
Ett problem är dock tveklöst att förutom kanske Nikita Chrusjtjov (1894-1971), som Steve Buscemi gestaltar med stort engagemang, är Sovjetpamparna i stort sett okända för alla utom de som läst rysk historia på lite högre nivå.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB