Startsida / Inlägg

Närgångna porträtt som vibrerar av liv

av Jan-Olov Andersson
floridaproject

Rate
The Florida project

Regi Sean Baker, med Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe, Valeria Cotto.
drama
En historia som utspelas i skuggan av Walt Disney Worlds nöjesparker i Orlando, Florida.
Där ligger de billiga hotellen som sida vid sida befolkas av både budgetturister från hela världen och fattiga amerikaner i utkanten av samhället. Arbetslösa, hemlösa, missbrukare, prostituerade.
Filmen följer 22-åriga Halley (Bria Vinaite) och hennes 6-åriga dotter Moonee (Brooklynn Prince). De bor på Magic Castle, ett hotell där rummen kostar 38 dollar/dygnet. Varje vecka kämpar Halley för att få ihop till hyran. Jobbar på en strippklubb ibland. Säljer billiga smycken och parfym som knappt någon vill köpa. Dottern får hänga med bäst hon kan. Annars leker hon med andra jämnåriga barn på hotellet eller dess närhet. De utforskar kvarteren i området och ställer till med lite bus. Hungern dämpas genom en lekkamrats förälder, som jobbar på en snabbmatsrestaurang. Moonee och kompisarna är förvånansvärt nöjda med tillvaron. Barn ser kanske inte hur hopplöst allt ser ut, i förlängningen.
För egentligen är ju Halley, hur mycket kärlek hon än ger sin dotter, en katastrof som mamma. Och verkligheten hinner så småningom ifatt dem i form av sociala myndigheter och män hon har blåst på pengar.
Willem Dafoe – filmens enda professionella skådespelare, Oscarsnominerad för bästa biroll – är filmens andra själ och hjärta. Han spelar Bobby, hotellets alltiallo. Som gör allt från att sköta receptionen, till att laga småsaker och vara ett vakande öga över barnen på hotellet, både så de inte förstör saker och ting och så att inga utomstående ska vara elaka mot dem.
Om man blir förtjust i Brooklyn Princes charmtroll till barn, så blir man djupt berörd av Willem Dafoes mångbottnade porträtt av en alldeles vanlig man med ett alldeles vanligt jobb, men ett hjärta och engagemang större än hos de flesta.
Men det är en film man ser med visst vemod. Har Halley och Moonee någon vettig framtid? Tveksamt. Vad händer den dag Bobby förlorar tålamodet att hjälpa alla?
Jag köper inte hundraprocentigt metaforen med dessa människors liv och det innanför grindarna till nöjesparkerna. Men det är en film som i sina närgångna personporträtt vibrerar av liv, fast andra liv än det vi ser i turistbroschyrerna från Florida.

SE OCKSÅ: Andrea Arnolds ”American honey” skildrar också människor i utkanten av det amerikanska samhället. Finns på dvd och hos strömningstjänster.

 

VISSTE DU ATT… Sean Bakers genombrottsfilm ”Tangerine”, om en transsexuell prostituerad, helt och hållet filmades med mobiltelefoner?

 

JUST NU… filmar Willem Dafoe i Julian Schnabels ”At eternity’s gate”. Han spelar konstnären Vincent Van Gogh (1853-1890).

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB