Startsida / Inlägg

Hämnddrama som doftar 1970-tal och B-film – fast med en kvinnlig blick

av Jan-Olov Andersson
bigOriginal

Rate
Revenge
Regi Coraline Fargeat, med Matilda Lutz, Kevin Janssens, Vincent Columbe, Guillaume Bouchède.
thriller
Franska regissören Coralie Fargeat må vara för ung (41 år) för att ha vuxit upp med de filmerna när de kom, men hennes hämnddrama är annars som hämtad från 1970-talets B-filmsrepertoar. Filmer av Tobe Hooper (1943-2017) eller Wes Craven (1939-2015). Abel Ferraras ”Ms. 45”. Och med ett soundtrack som om John Carpenter hade suttit vid synthen.
Fast den har en tydlig feministisk blick.
Jen (Matilda Lutz) vet att hennes gifta stenrika älskare Richard (Kevin Janssens) bjudit med henne till jaktstugan ute i öknen bara för att hon är ung, snygg, sexig och kåt. Man får väl roa sig så länge det varar. Hon gillar ju honom, på riktigt. Sedan kommer hans sluskigare jaktkompisar (Vincent Columbe, Guillaume Bouchède) dit. När Richard försvinner några timmar, utsätter de henne för ett sexuellt övergrepp. Richard vill släta över alltihop när han kommer tillbaka. När alla förstår att Jen inte tänker förlåta dem, lämnar de henne att dö ute i öknen. Mer än så var hon inte värd. Inte ens för Richard. Men hon överlever och slår tillbaka…
Fargeat både lånar från och förstärker den 1970-talistiska skräckfilmsestetiken. Drar ute lite för länge på historien i mitten, men slår tillbaka med en riktigt maffig slutuppgörelse.
Och blicken är, som sagt var, kvinnlig. Sällan eller aldrig har man väl sett en man uppträda spritt språngande naken under så lång tid i en film.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB