Startsida / Inlägg

Ett försök till ungdomsfilm i Charlie Kaufmanns anda

av Jan-Olov Andersson
every-day-clip-6

Rate
Every day
Regi Michael Sucsy, med Angourie Rice, Justice Smith, Maria Bello.
dramakomedi

 

Förlagan är en av alla dessa böcker i Young Adult-genren som det kallas i USA. Ungdomsböcker som kombinerar spänning och kärlek och där förstås Suzanne Collins ”Hunger games”-trilogi är den mest framgångsrika.
David Levithans bok heter ”Jag, en” på svenska och historien skiljer sig rätt ordentligt från annat i genren. Huvudpersonen, eller vad vi ska kalla den, är nämligen en – själ!
”A”, som själen kallar sig, byter kropp och skepnad vid midnatt varje dygn. Kan ta plats i såväl killar som tjejer, och gör ingen skillnad på ras eller utseende. En dag tar ”A” plats i Justins (Justice Smiths) kropp. En lite butter tonårsgrabb i Baltimores utkanter som är ihop med mer levnadsglada Rhiannon (Angourie Rice). Då ”A” är spirituell, charmig, rolig och klok blir hon extra kär i Justin denna dag. Fast sedan är han ungefär lika trist som vanligt. Men då har ”A” blivit kär i Rhiannon och ser till att dyka upp i hennes liv varje dag, fast i nya personer dag efter dag. ”A” avslöjar sin hemlighet för henne. Hur ska de gå vidare i livet tillsammans…
Det är som om Charlie Kaufman hade hittat på en historia för tonåringar. Men de som har gjort filmen har inte samma genialitet och fingertoppskänsla för galenskaper som skaparen av mästerverk som ”I huvudet på John Malkovich” eller ”Eternal sunshine of the spotless mind”. Även om filmen präglas av en rätt skön lekfullhet och Angourie Rice, fyndet från ”The nice guys”, är mycket bra, får filmmakarna svårt att få den knasiga historien att landa på rätt sätt.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB