Startsida / Inlägg

Den Omar Sharif-scenen vill jag inte glömma

av Stefan Hedmark
tumblr_nmlsldQ5AY1sht9tno2_1280

Omar Sharif är död, 83 år gammal. Det är ju framför allt två filmer vi kommer att minnas egyptiern för. Här är han den bistre Sherif Ali, vars mörka, intensiva ögon tävlade mot Peter O’Tooles lika intensiva blåa. Båda männen blev världsberömda i ”Lawrence av Arabien” (1962), men Sharif var redan välkänd i Mellanöstern som stjärna före den filmen.

Omar Sharif Doctor Zhivago

Sharifs status som romantisk leading man blev ännu större 1965 då ”Doktor Zjivago” kom och han spelade mot Julie Christie. Både den filmen och ”Lawrence av Arabien” gav honom Golden Globe-statyetter.

Han spelade även mot Barbra Streisand i ”Funny girl” (1968). Senare roller blev inte lika framgångsrika, men jag har en favorit. Sharif hade ett sinne för humor, vilket han visade i ljuvligt larviga komedin ”Top secret!” (1984). I scenen här nedanför spelar han en hemlig agent som blivit avslöjad och hamnat i en bilskrotpress:

Vila i frid, Zjivago.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB