Startsida / Inlägg

Rambos nya fiende: IS-krigare

av Stefan Hedmark
Skärmavbild 2015-07-13 kl. 00.52.32

John Rambo har hittat nya fiender att massakrera – IS. I alla fall om man tyder Sylvester Stallones senaste kommentarer rätt. Stjärnan dök nyligen upp på premiären av ”Terminator Genisys” tillsammans med polaren Arnold Schwarzenegger – och så på seriemässan Comic-Con, där han egentligen skulle prata om nya Rocky-filmen ”Creed”, men i stället gled in på ämnet ”Rambo: Last blood”. Där sa han, enligt Washington Times:

”Vi jobbar på det just nu faktiskt. Vi har team som kollar runt i Irak och de delar av Syrien där IS har sina starkaste fästen. Vi jobbar med folk som bor där för att få till den mest intensiva och realistiska ’Rambo’-upplevelsen någonsin.”

Uppdatering den 14 juli: En representant för Stallone har meddelat att stjärnan inte har för avsikt att förvandla IS till Rambos nya fiender och att Stallone överhuvudtaget inte var på Comic-Con. Det var i stället ett illasinnat rykte som spred sig som en löpeld och snabbt rapporterades av medier världen runt. Rätt ska vara rätt. Nedanstående har däremot inte ifrågasatts:

En synopsis för manuset har tidigare berättat att Rambo kommer att tackla terrorism i nya filmen, så det är ingen större överraskning. Vad som kanske förvirrar det hela lite är att Stallone även har svamlat om att den här filmen blir hans svar på krigsklassikern ”Kanonerna på Navarone” (1961)… som ju känns ganska långt från Rambo-filmerna.

”Rambo: Last blood” blir den femte filmen i serien. Det har alltid handlat om politik, med blodiga konsekvenser. En liten påminnelse om vilka som har väckt veteranens vrede i de fyra tidigare filmerna:

firstblood

”First blood” En lokal sheriff och hans konstaplar i delstaten Washingtons skogar. Det började blygsamt, med andra ord.

Kvalitet på skurkarna: Rate Visst, det är ju Brian Dennehy. Men en hoper slöa landsortssnutar? Ska det vara en utmaning för Rambo?

rambo_-first-blood-part-ii-screenshot

”Rambo: First blood part II” Här fick filmserien storhetsvansinne direkt och Rambo tog sig an Vietnams armé – samt de sovjetiska styrkor som stöttade den!

Kvalitet på skurkarna: RateKombinationen av kvicka vietnamesiska soldater och mer högteknologiska ryssar ger Rambo en hel del att göra. Och Steven Berkoff spelar ondskefull officer. Vad mer kan man begära än en skådespelare som gjorde Hitler riktigt minnesvärd i miniserien ”Krig och hågkomst”?

rambo3_3

”Rambo III” Rambo fortsatte lägga sig i storpolitiken och mosade Sovjetunionen i Afghanistan – samt erbjöd stöd åt de krigare som några decennier senare skulle utgöra kärnan av al-Qaida. Men Rambo vill nog inte att vi pratar högt om den fadäsen.

Kvalitet på skurkarna: RateSovjet igen! Helt i linje med Reagans dåvarande prat om ”the evil empire”.

ad1788658film-rambo-2008sy

”Rambo” I den fjärde filmen var det Burmas militär som åkte på stryk.

Kvalitet på skurkarna: RateBurmas armé bjöd på motstånd så klart, men efter att ha besegrat Sovjetunionen och fått hämnd mot Vietnam känns det ju som rena gärdsgårdsserien med en tredjevärlden-diktatur….

Så hur blir det om Rambo nu tar sig an IS-krigare? En sak är jag rätt säker på. Huvuden kommer att rulla. Följt av en Göteborgsvits eller två. ”He just lost his head…”

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB