Startsida / Inlägg

Bates skräckinjagande liv i fångenskap

av Joni Nykänen

Mother! Oh, God, Mother! More blood!
Lisbeth Salander får en ny historia i bokform. Och nu är det Norman Bates tur.
Vi ska få veta vad som hände under perioden mellan ”Psycho” och ”Psycho II” i en ny roman.

1959 utkom Robert Blochs roman ”Psycho” som Alfred Hitchcock baserade en viss stilbildande film på. 1982 skrev Robert Bloch ”Psycho II” som handlade om Bates som flydde från ett dårhus utklädd till en mordisk nunna. En tredje roman vid namn ”Psycho house” kom ut 1990, men Bates var inte en del av den.

Nu ska författaren Chet Williamson skildra tiden mellan romanerna ”Psycho” och ”Psycho II”, som är en period på 20 år. För att kunna göra det ger han ut den första ”Psycho”-romanen med Norman Bates som huvudfigur på över 30 år. Den heter ”Psycho: Sanitarium” och kommer ut den 1 mars 2016.
Här, på EW, kan man läsa ett utdrag.

normanpuffDet känns spännande att få följa Norman Bates på nya äventyr. Och numera är vi vana vid nytolkningar efter tv-serien ”Bates motel”.

Men givetvis blir det aldrig samma sak eftersom de nya berättelserna inte kommer från ursprungspennan Bloch som dog 1994. I och för sig är rollfiguren ännu mer förknippad med Alfred Hitchcock då filmen från 1960 har levt vidare och blivit ikonisk. Jag tilltalas av tanken att få följa Norman Bates på ett mentalsjukus. Att rollfiguren exploateras har jag inga större problem med. Synd bara att ”Bates motel” var lovande, men fick mig att så småningom tappa intresset. Kanske går det att göra en långfilm eller tv-serie på ”Psycho: Sanitarium” ifall projektet blir lyckat. Eller varför inte ett spel?

Man kan inte påstå att ”Psycho”-uppföljarna i filmform har varit några större mästerverk. Trots att ”Psycho II” (regi: Richard Franklin) verkar ha en viss kult kring sig.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB