Startsida / Inlägg

Mest kontroversielle Bondförfattaren död

av Stefan Hedmark

Samtidigt som de första recensionerna av nya Bondfilmen ”Spectre” har kommit meddelas även ett dödsfall i 007-familjen. Han tog Roger Moores James Bond-filmer till nya höjder – och sedan med detsamma till nya dalar. Nu är Christopher Wood död, skriver Hollywood Reporter. Han blev 79.

The-Spy-Who-Loved-Me-DI

”Älskade spion” (1977) har inte bara beundrare. Men för mig och många andra är det en av de bästa Bondfilmerna. Men den är givetvis kontroversiell. När Wood anlitades som manusförfattare tog han filmserien i en ännu djärvare riktning åt bred underhållning än vad vi såg i föregångaren ”Mannen med den gyllene pistolen” (1974). Det skulle vara mer storslaget och roligare – vilket i mångas ögon innebar att det mest blev fånigt. Men jag älskar det ändå, åtminstone i den här filmen innan det blev för mycket av den varan. Mycket i ”Älskade spion” har blivit klassiskt, inte minst skurken Jaws (Richard Kiel). Moore själv såg ut att älska upplevelsen.

Moonraker-063

Filmen blev en så stor succé att regissören Lewis Gilbert och Christopher Wood anlitades även för nästa film i serien, ”Moonraker” (1979). Men då blev det pannkaka. Wood tycktes resonera att det är ju bara att kopiera samma formel från ”Älskade spion” och byta ut några figurer och platser. Jaws gjorde comeback, men huvudskurken var i stort sett likadan som förra gången. ”Älskade spion” hade havet, ”Moonraker” uppgraderade till rymden. Det kändes både fattigt och för fånigt.

Men även ”Moonraker” ska ju ha några fans. Ett av dem är Roger Moore själv som i dag twittrade så här:

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB