Startsida / Inlägg

Polisen: Bojkotta Tarantinos filmer

av Stefan Hedmark
Skärmavbild 2015-10-27 kl. 18.38.28

Quentin Tarantino är inte populär hos lagens väktare numera. Först var det New York-polisen som bestämde sig för att hata honom. I går rapporterades det att Los Angeles-polisen också vill kasta skit.

Det hela började i lördags när regissören deltog i en demonstration i New York mot polisvåld. Inget konstigt med det. En bred samhällsdiskussion i USA har uppstått efter en rad fall där svarta män har dött på grund av polisvåld. Men demonstrationen i helgen skedde vid ett långt ifrån lyckat tillfälle. En New York-polis hade just mördats. När Tarantino stod och höll ett tal mot ”mördande poliser” gick någon säkring i huvudet på Patrick Lynch, boss för polisernas fackförening i New York. I ett uttalande uppmanade han till allmän bojkott mot Tarantinos filmer:

”Det är ingen överraskning att någon som lever på att förhärliga brottslighet och våld visar sig hata poliser också. De polismän som Quentin Tarantino kallar ’mördare’ befinner sig inte i en av hans förtappade filmfantasier […] New York-bor måste signalera till denne försäljare av smuts att han ska inte komma till vår stad och sälja sin förtalsmässiga ’cop fiction’. Det är dags att bojkotta Quentin Tarantinos filmer.”

Man kan tycka att en fackföreningsordförande inom polisen borde lära sig att förstå skillnaden mellan film och verklighet. Men han vill väl spela bort korten och hellre prata om filmvåld än verkligt polisvåld. Därför får han stöd även av LAPD. Kanske fungerar planen. För amerikanska högern, representerad av evige Fox News-gaphalsen Bill O’Reilly, gick OCKSÅ till attack mot Tarantino någon dag senare:

I klippet säger O’Reilly att han tror att Tarantino har förstört sin karriär nu. Det har nog gått en säkring i huvudet på O’Reilly också. Han och fackföreningsbossen får inte heller mycket stöd av de uniformerade poliser på New Yorks gator som The Guardian pratat med i en artikel som publicerades i går. Polisen Andi Hernandez hade följande att säga:

”[Tarantinos] personliga uppfattning och filmer är två olika saker. Filmer är underhållning. Jag känner till hans filmer. Jag har inte tid att se mycket, men du vet, man slår på tv:n och tittar på vad man vill. Jag tänker inte bojkotta. Demonstrationen var en demonstration; folk har rätt att uttrycka sig.”

Quentin Tarantino är aktuell härnäst med ”The hateful eight”, som har svensk biopremiär den 13 januari.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB