Startsida / Inlägg

Sexstrejk i Spike Lees nya gängfilm

av Stefan Hedmark
Skärmavbild 2015-11-05 kl. 02.27.20

Han har gjort sig fiende med Chicagos ökänt hetlevrade borgmästare Rahm Emanuel och flera andra politiker i staden. Men de har inte fått stå i vägen när Spike Lee har skapat vad han hoppas ska bli hans stora comeback-film. Här är första trailern för ”Chi-Raq”:

Skärmavbild 2015-11-05 kl. 02.27.59
Samuel L Jackson i filmen.

Vad som har orsakat allt bråk kring den här filmen är titeln, en sammanslagning av ”Chicago” och ”Iraq”. Staden har länge skakats av en envis mordvåg som främst drabbar fattigare kvarter med övervägande afroamerikansk befolkning. Våldet har fått sådana proportioner att någon kvicktänkt person kom på öknamnet ”Chi-Raq”. Men turistmedvetna politiker i Chicago avskyr benämningen och försökte med alla medel få Lee att inte ge sin film den titeln.

Nu är knappast titeln det viktigaste med ”Chi-Raq”. Filmen är en version av den klassiska grekiska pjäsen ”Lysistrate” där kvinnorna i Aten vägrar sina krigslystna män sex tills de lägger ner vapnen och börjar förhandla med varandra. I Spike Lees film har handlingen flyttats till gängvåldets Chicago. Trailern visar även att Samuel L Jackson fungerar som en slags ”grekisk kör”.

Rollistan är packad med bekanta ansikten som John Cusack, Jennifer Hudson, Wesley Snipes och Angela Bassett. Vi kan räkna med social satir, sex och våld. Även om det var länge sedan Spike Lee kändes angelägen tycker jag att ”Chi-Raq” ändå gör en nyfiken.

Filmen kommer i huvudsak att lanseras via Amazons streamingtjänst i USA runt årsskiftet.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB