Startsida / Inlägg

Klumpigt och billigt om drottning Kristina

av Stefan Hedmark
girlking
Rate

The girl king

Regi Mika Kaurismäki, med Malin Buska, Sarah Gadon, Michael Nyqvist.

DRAMA Vår kungliga historia, liksom den brittiska, är full av spännande öden, men till skillnad från engelsmännen blir det oftast buskis när vi försöker göra rafflande filmdrama av dem. Det här är inget undantag.

Ambitionen är tydlig – den verkliga historien om drottning Kristina, hennes kärleksrelation med hovdamen Ebba Sparre och vad som ledde till abdikationen ska berättas. Det är lovvärt, eftersom den ljuvliga Hollywoodversionen från 1933 med Greta Garbo trots allt är värdelös som historialektion.

Filmen är samproducerad av flera olika länder, så alla talar engelska. Men när det inte är skådespelarnas första språk, och det kämpas med skolengelskan, blir det klumpigt. Det billiga intrycket förstärks även av produktionen i övrigt – det är segt berättat och vi tror aldrig på att det här skulle vara 1600-talet.

Det finns ingen elegans eller personlig attityd i skapandet som motiverar varför det här ska blåsas upp på en stor filmduk.

Buska må slita hårt i huvudrollen för att övertyga oss om att det här inte är en parodi, men Nyqvists uppgift som Axel Oxenstierna verkar vara att mest gå omkring och himla med ögonen åt allt drottningen hittar på.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB