Startsida / Inlägg

Vackert och brutalt med Leo

av Jens Peterson
rev1.jpg Rate

The revenant

Regi Alejandro G Inárritu, med Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeeson, Will Poulter.
VÄSTERN
Titelfiguren är ett sagoväsen, en hämnare som kommer tillbaka efter sin död.
Filmen är långt från saga. Det är smutsigt, blodigt, våldsamt. ”The revenant” är en brutal västern om överlevnad, om hur utsatt människan kan vara i en farlig värld där natur och fiender kommer med ständigt nya hot. Primitiv.
En björn vill skydda sina ungar. En far försöker ta hand om sin snart vuxne son. En annan far letar efter dottern som rövats bort.
Regissören Alejandro Gonzáles Inárritu har gjort fascinerande filmer som ”Älskade hundar”, ”21 gram” och ”Babel”; tankeväckande pussel som flätar tid och rum i mönster som klarnar efter hand. Hans ”Birdman” var av helt annan sort. En underhållande komiskt kaotisk rapport från Broadways självupptagna film- och teatervärld. Såg ut att vara filmad i en enda tagning av briljante fotografen Emmanuel Lubezki.
Regissör och fotograf samarbetar åter i ”The revenant”, som är en helt annan resa. Men återigen med bilder som imponerar och stannar kvar långt efteråt. Tagna med naturligt ljus. Vi är i vildaste västern 1823. En trupp soldater samlar ihop värdefulla buntar med pälsar efter flera månaders jakt när de blir överfallna. Några lyckas fly och ska ta sig tillbaka till fortet.
En väg genom skoninhgslösa marker, kantad av faror och fiender.
Leonardo DiCaprio spelar spanaren Hugh Glass, den som som bäst kan finna vägen tillbaka. Han blir svårt skadad av en grizzlybjörn. Vinter, snö, svårt at ta sig fram. Kaptenen som leder truppen lämnar kvar den svårt sjuke med några soldater som ska ge honom ett värdigt slut. En av dem är den hotfulle Fitzgerald (Tom Hardy), som är besviken på militärens löften.
I drömska scener får vi se Hugh Glass tidigare familjeliv med en pawnee-kvinna som mördats av soldater. Nu är deras son Hawk med honom i vildmarken.
Våldet är så realistiskt, och ibland överraskande, att man ryggar tillbaka i biofåtöljen. Här finns den otroliga björnattacken, men också flera andra scener som skapar ärr, blod, sår. Man förstår att de som gjort sminket är Oscarnominerade.
Leonardo DiCaprio har en ofta tyst och passiv roll, en man som utsätts för omänskligt mycket. Fysiskt och psykiskt våld. ”The revenant” är något för lång, men har många scener som dröjer kvar. Rå fisk. Rå bisonlever. Råa människor i en iskall värld.
Jens Peterson

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB