Startsida / Inlägg

Här lär sig Hitler mejla

av Stefan Hedmark
Screen Shot 2016-02-09 at 16.38.31

Häromdagen kom nyheten att Adolf Hitler är på väg till Netflix. Streamingjätten har lagt beslag på de globala rättigheterna till komedin ”Er ist wieder da” som på engelska heter ”Look who’s back”. Filmen handlar om att Adolf Hitler kommer tillbaka och försöker vänja sig vid nutiden. I trailern här nere (som egentligen är en hopslagning av flera trailers) försöker han inledningsvis få till en mejladress:

Komedin är baserad på en satirisk roman av Timur Vermes som väckte en del uppståndelse när den kom. Visst kunde man bättre förstå vad som fick tyska folket att falla för Hitler på 30-talet genom den här boken, och därmed kanske bättre kunna uppfatta varningstecknen i vår tid… men samtidigt fanns det en risk att Hitler humaniserades för mycket.

Filmen, som blev en biosuccé i Tyskland i höstas, har jämförts med ”Borat” eftersom den innehåller scener där skådespelaren Oliver Masucci, i rollen som Hitler, interagerar med vanliga tyskar. Men här finns även en manusbunden story. Enligt Deadline ska ”Er ist wieder da” finnas på Netflix i början av april.

En liten påminnelse om hur Hitler traditionellt har spelats förr, på bio och i miniserier/tv-filmer:

Anthony Hopkins, ”The bunker” (1981)

Hopkins vann en Emmy för den här tv-filmen som fokuserar på Hitlers tid i bunkern mot slutet av kriget. Gott om vansinniga utbrott och färgstark mimik. Klippet ovanför samlar några höjdpunkter.

Alec Guinness, ”Hitlers sista dagar” (1973)

Mer av Hitler i bunkern. Guinness tolkning var lite mer återhållen. I klippet här ovan lallar han omkring i bunkern och fantiserar om hur bra kriget går trots att man hör ryssarnas kanoner mullra i bakgrunden.

Steven Berkoff, ”Krig och hågkomst” (1988)

Den här massiva miniserien (som var så påkostad att den dödade trenden med dyra miniserier på 80-talet) hade en bindgalen Berkoff som Hitler. Nackdelen? Han framstår hela tiden som fullständigt vansinnig. Fördelen? Berkoff är kusligt lik Hitler och det märks att han har studerat diktatorns stil väl.

Robert Carlyle, ”Hitler – ondskans natur” (2003)

Peter Stormare spelade Ernst Röhm i den här miniserien och syns i klippet här ovan där han grälar med en ung Hitler. Fokus ligger på Hitlers ungdom och hur han byggde sitt nazistparti, men det blir aldrig särskilt spännande.

Bruno Ganz, ”Undergången” (2004)

Vi har ju alla sett bunkerscenen i den här filmen parodieras hundratals gånger på Youtube. Det är ett gott betyg för Bruno Ganz som är fullständigt briljant som Hitler, rakt igenom övertygande. Inte minst för att man lyckas skymta människan bakom vredesutbrotten mer än i många andra gestaltningar.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB