Startsida / Inlägg

Inte så Disneylyckad som den vill vara

av Stefan Hedmark
Rate

Profeten

Regi Roger Allers. Röster: Liam Neeson, Salma Hayek, John Krasinski, Alfred Molina.

ANIMERAT Den här animerade filmen säljs med argumentet att regissören gjorde ”Lejonkungen”. Men den är inte dubbad och den huvudsakliga målpubliken är inte barn. I stället är det ett försök att fånga andan och budskapet i en klassisk bok med dikter i essäform, skriven på 20-talet av Kahlil Gibran.

Här finns en ramberättelse där vi möter en kvinna och hennes ohejdat rastlösa dotter, samt en poet som sitter i husarrest eftersom han anses vara ett hot mot diktaturen i deras land. Poetens dikter illustreras i korta sekvenser som är skapade av olika animatörer, däribland Bill Plympton vars verk många nog minns från MTV på 80-talet.

Ojämnt, men det får man väl köpa med så här många kockar vid spisen. Men ramberättelsen nosar alltför ofta på en Disneyliknande stil som inte är så lyckat söt eller slapstickrolig som den vill vara. Gibrans dikter funkar säkert bäst i stillhet på en boksida, utan alla dessa vilt varierade animationer.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Joel Holmgren
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB