Startsida / Inlägg

Rikt extramaterial om nya Star wars

av Jens Peterson
April 29th, Pinewood Studios, UK – Writer/Director/Producer J.J. Abrams (top center right) at the cast read-through of Star Wars: Episode VII at Pinewood Studios with (clockwise from right) Harrison Ford, Daisy Ridley, Carrie Fisher, Peter Mayhew, Producer Bryan Burk, Lucasfilm President and Producer Kathleen Kennedy, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Mark Hamill, Andy Serkis, Oscar Isaac, John Boyega, Adam Driver and Writer Lawrence Kasdan. Ph: David James © Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved
Writer/Director/Producer J.J. Abrams (top center right) at the cast read-through of Star Wars: Episode VII at Pinewood Studios with (clockwise from right) Harrison Ford, Daisy Ridley, Carrie Fisher, Peter Mayhew, Producer Bryan Burk, Lucasfilm President and Producer Kathleen Kennedy, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Mark Hamill, Andy Serkis, Oscar Isaac, John Boyega, Adam Driver and writer Lawrence Kasdan.
Ph: David James © Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved

De samlas för första gången.
Harrison Ford, Carrie Fisher och Mark Hamill möter de nya stjärnorna Daisy Ridley, John Boyega och Oscar Isaac. Högläser manuset.
När ”Star wars episode VII: The force awakens” nu släpps på dvd finns gott om kul extramaterial som den sekvensen.

Scenen där skådespelarna samlas (ovan) för att för första gången läsa igenom manus har fått en egen kortfilm i extramaterialet. Nu finns det ute att köpa på t ex iTunes. Den 22 april släpps filmen och extramaterialet även på dvd och Blu-Ray.
Bäst bland tilläggen är en intressant 70 minuter lång dokumentär om bakgrunden och tillkomsten av filmen. Där finns bilder från när George Lucas sålde Lucasfilm till Disney och skrev på kontaktret. Kameran var också med i styrelserummet när producenten Kathleen Kennedy berättade om att filmen skulle göras med J J Abrams som regissör.
”Secrets” är namnet på den långa dokumentären om inspelningen, och det handlar mycket om hur skådespelare och andra inte fick berätta någonting om någonting innan filmen hade premiär. Men nu visas allt upp, och Simon Pegg tar av sig masken som Unkar Plutt, en snåla typen som köper skrot av Rey. Filmens tillkomst är rejält dokumenterad. På samma vis som Peter Jackson gjort med sina episka inspelningar från Nya Zeeland.
Det finns också några kortare bakomfilmer kring olika teman. Som ILM:s effekter och hur en stridsscenen koreograferas, hur BB-8 skapades. En sju minuter lång film om kompositören John Williams och hur mycket musiken betytt för Star wars universum.
Det finns också några korta bortklippta scener. En där Finn som stormtrooper upptäcker i flyende bybo i inledningen av filmen. Några flygscener och en konfrontation i Maz Kanatas källare mellan Han Solo-gänget och stormtroopers. Kylo Ren söker igenom Millennium Falcon och känner i kraften att Han Solo varit där.
I en scen flyger Rey och Finn i en snow speeder och blir jagade.
Gott om kul extra för Star Wars-vänner.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB