Startsida / Inlägg

Underhållande PR

av Jens Peterson
mm Rate

Where to invade next

Regi Michael Moore, med Michael Moore, Kerista Kiuru.
DOKUMENTÄR
Iställer för krig. Filmens tanke är att USA kunde bli ett bättre land genom att skicka ut en rufsig reporter istället för soldater.
Det är underhållande att se Michael Moore åka mellan olika länder för att stjäla deras bästa ideer. I Italien är det långa semestrar, starka fack och snälla arbetsgivare. I Frankrike fantastiska skolluncher. Finland har den vinnande skolundervisningen och Tyskland är bäst på att ta itu med sitt onda förflutna och på pennfabriken är arbetsveckan 36 timmar. I Tunisien finns lagstadgad kvinnorätt, i Portugal poliser som är emot dödsstraff och på Island fattar kvinnor de kloka besluten.
Michael Moore besöker norsk kriminalvård och hyllar deras fina fängelser.
Allt ställs mot hur mycket sämre motsvarande saker är för flertalet i USA. För europeiska tittare är det ingen nyhet att vi har semester och föräldraledigt, och det är lätt även för sympatisörer att se hur Moore plockar vissa fakta och undviker andra. Hans teori om att amerikanska narkotikalagar stiftades för att krossa medborgarrättsrörelsens framsteg känns fantasifull.
”Where to invade next” är som en underhållande saga, mest riktad till biobesökare i USA. Men också en påminnelse om ett solidariskt välfärdssamhälle, en idé vi är på väg att sälja ut.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB