Startsida / Inlägg

Starkt om hästlopp och mutor

av Jens Peterson
palio_still Rate

Palio

Regi Cosima Spender, med Gigi Bruschelli, Giovanni Atzeni.
DOKUMENTÄR Palio är ett hästlopp i italienska Siena. Det har arrangerats sedan medeltiden. Kvarteren, på italienska contrada, tävlar mot varandra. Det finns 17 olika kvarter med namn som Gåsen, Tornet, Vargen, Kålmasken, Draken och Snäckan. Det är två lopp varje sommar, runt det ganska lillla torget i mitten av den medeltida staden. Det är över på 90 sekunder.
Palion är en tradition som hållts vid liv i århundraden. Den kan verka charmig. Färgglada dräkter, klackar som marscherar och sjunger tillsammans. Fest i den vackra kulturstaden.
Men dokumentären visar att konkurrensen mellan kvarteren inte är någon lek. Det är bittra motsättningar och skitsnack som hålls vid liv. Mellan nära grannar, familjer som bor på olika sidor av trånga gator i en liten stad.
Att se arga åskådare sparka en jockey efter ett lopp väcker mest förfäran. Tävlingen är inte särskilt sportslig. Hästarna lottas inför varje lopp, och de som rider säljer sin lojalitet till den som betalar mest. Mutor och fusk är en viktig del i palion. Stora summor satsas på den varje år.
Fascinerande film om korruption. Att spotta. Piska. Människans lust att dela in sig i vi mot dom för att tävla och bilda lag. Just här hästkapplöpning, men i stort om en del folks längtan att hata sin nästa.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Martin Lindstam
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB