Startsida / Inlägg

Nye James Bond: Billy Elliott?!

av Stefan Hedmark
Skärmavbild 2016-05-28 kl. 19.25.29

Det blir bara knasigare och knasigare i 007-land. Det senaste ryktet är att ingen mindre än ”Billy Elliott”, Jamie Bell, ska skaffa sig rätt att döda. Men vad vet vi egentligen?

Kommer Sam Mendes att regissera nästa film i serien?

Nej. I går berättade han det själv, enligt The Guardian. Det var under en festival som den Oscarvinnande regissören sa att han tyckte att det var dags för någon ny, även om 007 hade varit ett ”otroligt äventyr” för honom.

Kommer Daniel Craig att återvända som James Bond?

Det vet vi inte. Om man läser diverse brittiska medier framstår det som redan klart att Craig inte tänker göra en femte film i serien. Men varken filmbolag eller Craig själv har sagt något definitivt. Kanske kommer man överens om en saftig summa för en avslutande Craig-comeback. Men mycket pekar åt att han väljer att tacka för sig. Nyss rapporterades det att han tänker göra en tv-serie som är baserad på en roman av Jonathan Franzen, samt en film regisserad av Steven Soderbergh, så uppenbarligen börjar schemat fyllas för honom. Att Mendes inte tänker göra fler filmer i serien måste påverka Craig, liksom det faktum att senaste filmen satte punkt för den pånyttfödelse av Bond som inleddes med ”Casino Royale” (2006). Youtube-klippet är en sammanfattning av Daniel Craig-eran.

Kommer Tom Hiddleston att spela Bond i nästa film?

Vi kör en repris: Det vet vi inget om. Han är dock den mest omtalade kandidaten att ersätta Craig, och har själv uttryckt en vilja att göra det. Spontant känns han som en helt okej 007, kanske en som ger karaktären mer humor och aristokratisk elegans igen efter Craig. Sa någon Roger Moore? Kan vara en farlig väg att gå, även om jag är svag för Moore.

Kommer Jamie Bell att spela Bond?

Det är sajten Deadline som påstår att Bell befinner sig i förhandlingar om rollen. Spontant känns det inte alls troligt. Bell är 30 år, ser ut att vara högst 25, och 007 har aldrig varit en ”ung” karaktär. Risken finns förstås att Bond-producenterna sitter och kliar sig i huvudet över vart filmserien ska ta vägen om nu Craig tackar för sig. Då kanske de vill ta en risk och tänker (helt vansinnigt) att Bond bör bli mycket yngre och försöka locka en ny publik. Men det skulle innebära ännu en omstart och dessutom förvandla en ikonisk filmfigur till vilken ung actionhjälte som helst. Det känns så oaptitligt för Bond-fans att jag tror att de hellre lyckas svälja Gillian Anderson som Jane Bond

Screen Shot 2016-05-29 at 14.10.12

De andra kandidaterna då?

Då är det framför allt Idris Elba, Tom Hardy och Damian Lewis vi pratar om. Kompetenta herrar allihop. Nåja. Enligt The Telegraph påpekade Mendes på den där festivalen att James Bond-världen inte är en demokrati. Beslutet ligger enbart i producenten Barbara Broccolis händer. Så här sa Mendes till tidningen:

Jag kan garantera att vad som än händer blir det inte som man tror. Där har hon varit briljant tidigare och det är så filmserien överlever.

Mendes pratar förstås om just Daniel Craig, som inte direkt var den hetaste kandidaten att ta över efter Pierce Brosnan. James Bond kan nog överleva att få en annan hudfärg eller sexualitet. Men hur det än blir måste 007 bjuda på något överraskande i castingen. Något som samtidigt inte får en hel värld att kollektivt ta sig för pannan och säga att det här var ett så tråkigt eller desperat alternativ att det nog dödar serien.

Bilden ovan är från ett CBS-klipp som du kan se här. Där pratar producenterna Broccoli och Michael G Wilson om vilka ”grundregler” Ian Fleming satte upp som de måste förhålla sig till när de gör nya filmer i serien.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB