Startsida / Inlägg

Sköna 80-talsblinkningar i nya X-men

av Stefan Hedmark
Rate

X-men: Apocalypse

Regi Bryan Singer, med James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence.

ACTION. Vad som känns som den hundratrettioförsta ”X-men”-filmen i ordningen drar ner ambitionerna en smula, jämfört med förra kapitlet. ”Days of future past” (2014) var något så avancerat som en uppföljare till tre (!) olika ”X-men”-föregångare och handlingen hoppade friskt mellan 2023 och 1973. Ändå lyckades den bli seriens hittills snyggaste och mest spännande film.

”Apocalypse” är rakare berättad. Den börjar i antikens Egypten där tidernas första mutant, den väldige, stålgråe En Sabah Nur (Oscar Isaac) hyllas som en gud – tills han blir förrådd på ett spektakulärt sätt och begravs levande. Han förblir i en slags koma till 1983 då han väcks till liv igen. Snabbt konstaterar han att världen har glömt honom och blivit svag. Bara genom att frambringa en apokalyps kan En Sabah Nur få tillbaka sin rättmätiga maktposition. Men han stöter på patrull i form av en grupp för oss mycket bekanta mutanter.

Regissören Bryan Singer har en väldig rollista att jonglera och alla ska få något tillfälle i rampljuset. Att han ändå håller hela cirkusen begriplig beror till största del inte på att manuset är extra smart, utan att vi redan känner karaktärerna väl.

Vi möter återigen professor Charles Xavier (James McAvoy), som tar emot nya elever på sin mutantskola. Raven (Jennifer Lawrence) är numera en legendarisk hjälte efter att ha räddat presidentens liv i förra filmen. Och Magneto (Michael Fassbender) har skapat sig en ny tillvaro (och familj) som anonym stålverksarbetare i Polen. En stjärnspäckad rollista gör mutanterna levande för oss, särskilt Fassbender vars Magneto återigen flörtar med den mörka sidan.

Den allvarliga stämningen i filmen lättas upp av sköna små blinkningar åt 80-talets popkultur, särskilt i en scen där Quicksilver räddar livet på sina vänner till tonerna av Eurythmics ”Sweet dreams”.

Det är synd att en så lättare touch till sist ger vika åt den utdragna, tjatiga slutstriden. Men där får åtminstone ”Game of thrones” Sophie Turner en nyckelroll.

Och innan dess dyker en älskvärd bekant upp. Bokstavligen som gubben i lådan.

SE OCKSÅ: ”De misstänkta”, ”Sommardåd” och ”Valkyria”. Bara som en påminnelse om att Bryan Singer en gång i tiden gjorde annat än enbart ”X-men”-rullar.

VISSTE DU ATT: nästa ”X-men”-relaterade film är en ny ”Wolverine” med Hugh Jackman som har premiär nästa år?

JUST NU: funderar Singer och hans medarbetare på vad uppföljaren till ”Apocalypse” ska handla om. Klart är i alla fall att berättelsen ska flyttas till 1990-talet.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB