Startsida / Inlägg

Flyttade till Kina – fick sin största filmsuccé hittills

av Stefan Hedmark
11401354_705979999507213_4713394171444535478_n

Kina är världens andra största filmmarknad. Det vet vi sedan tidigare, men det blir allt tydligare på olika sätt. Det handlar om hur filmer finansieras. Det handlar om hur stora intäkterna blir om Kina väljer att inte släppa en amerikansk film (som fallet ”Ghostbusters”). Och det handlar om hur kulturerna möts framför och bakom kameran.

Den hetaste filmen just nu i Kina heter ”Skiptrace”, en actionkomedi med Jackie Chan och Johnny Knoxville i huvudrollerna. Så här ser trailern ut:

Det kanske inte ser ut att vara så mycket för världen. Själv kommer jag att tänka på otaliga andra actionkomedier, inte minst Chans egna ”Rush hour”-filmer. Men det är ändå anmärkningsvärt att filmen är den största premiären Chan någonsin har haft i Kina, enligt Cinemablend. Inte nog med det – det är även finske regissören Renny Harlins största premiär hittills, enligt Box Office Mojo. Alltså större än när hans ”Cliffhanger” och ”Die hard 2” gick upp på bio i USA.

Skärmavbild 2016-07-27 kl. 02.24.18
Renny Harlin.

Med andra ord var det ett lyckat drag av Harlin att flytta till Kina. Det var ett tag sedan han gjorde det, men i juni rapporterade Variety att hans flytt är permanent och att han har startat ett produktionsbolag i Beijing. Harlin hade då funderat ut vad han kan bidra med i Kina:

Jag tror att jag kan föra över en del Hollywoodingredienser, som att skriva manus i tre akter och att göra kinesiska fantasyfilmer mer acceptabla för en internationell publik.

Harlin påpekar även i intervjun att han är så hemma i Beijing att han har köpt hund.

hercules-gladiator

Senaste filmen Renny Harlin gjorde i Hollywood var den utskällda ”The legend of Hercules” (2014). Om du har sett den förstår du varför han måste ha känt att han hade nått vägs ände…

Men allvarligt talat. Kul att Harlin har fått en nytändning i karriären. Hoppas att han gör spännande filmer i Kina. Hans nästa projekt i mittens rike är enligt Variety en filmatisering av ett spel, ”Legend of the ancient sword”.

Vi får se om och hur ”Skiptrace” letar sig till Sverige framöver.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB