Startsida / Inlägg

Vikander lyfter Bournes gamla trick

av Stefan Hedmark
Rate

Jason Bourne

Regi Paul Greengrass, med Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Julia Stiles, Vincent Cassel.

ACTION ”The Bourne ultimatum” (2007) var uttryckligen gjord för att avsluta berättelsen om lönnmördaren som tappat minnet. Men sådana löften från Hollywood ska man aldrig lita på.

Att den nya filmen kort och gott heter ”Jason Bourne” är lite symboliskt för bristen på fantasi. Den har alltid funnits inbäddad i konceptet. Varje ”Bourne”-film är en repris. Vill man vara snäll kan man jämföra med en konsertpianist som skickligt spelar ett vackert stycke om igen, med små variationer varje gång.

När vi nu möter Jason Bourne igen livnär han sig på brutala knytnävsfajter på grekiska landsbygden. Han dras tillbaka i de gamla intrigerna via Nicky (Julia Stiles), den före detta CIA-teknikern som han har ett förflutet med. Hon har fått tag i topphemliga filer och CIA gör allt för att stoppa henne. En ambitiös analytiker (Alicia Vikander) vill fånga Bourne, men andra, däribland en hänsynslös CIA-mördare (Vincent Cassel), har personliga skäl att vilja se honom död.

Att en så ung person som Vikander redan skulle befinna sig så här högt upp i byråns hierarki är svårt att svälja till en början. Men hon gör något av rollen. Analytikern spelar högt och Vikanders kyliga insats lyfter filmen. Detsamma gäller för Cassel vars lönnmördare blir en svår utmaning för Bourne.

Storyn är en av filmens svagare pusselbitar. Men man har ändå ansträngt sig för att vara så aktuell som möjligt, särskilt i den dystra, cyniska skildringen av hur CIA och Silicon Valleys mäktiga teknikgenier spelar med varandra under täcket.

Skakig handkamera är ett signum för regissören Paul Greengrass. Det blir nästan för mycket ibland, men två avancerade actionscener sticker ut. En av dem bjuder på imponerande kontrollerat kaos, en jakt under en våldsam demonstration i Aten. Den andra scenen trycker pedalen i mattan och dundrar fram som en ångvält längs Las Vegas gator.

Matt Damon ser tröttare, äldre och brutalare ut än någonsin förr, vilket passar rollfiguren väl. Men ”Jason Bourne” är lite som att tvinga en gammal cirkushäst att uppträda igen. Han orkar göra de gamla tricken igen. Men låt den här stackars mördaren få vila nu.

”Jason Bourne” har svensk biopremiär i morgon onsdag.

SE OCKSÅ … ”Green zone” (2010), en annan actionfilm av Paul Greengrass med Matt Damon i huvudrollen som har en lika mörk bild av den amerikanska regeringens tillkortakommanden.

VISSTE DU ATT … det blir mer Vikander redan i september? Då har romantiska dramat ”Fyren mellan haven” biopremiär där hon spelar mot Michael Fassbender.

JUST NU … är Matt Damon klar med inspelningen av ”Downsizing”, en ny stjärnspäckad film av ”Sideways”-regissören Alexander Payne.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB