Startsida / Inlägg

Ghostbusters – en viktig lättviktare

av Emma Gray Munthe
The Ghostbusters Abby (Melissa McCarthy) Holtzmann (Kate McKinnon), Erin (Kristen Wiig) and Patty (Leslie Jones) in Columbia Pictures' GHOSTBUSTERS.

Ghostbusters Rate

Regi Paul Feig, med Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones m fl

KOMEDI Drygt 30 år efter originalet kommer nya ”Ghostbusters”, en remake som redan före första inspelningsdagen hade förstört många vuxna mäns barndom och vars första trailer blev den mest ogillade videon i YouTube:s historia. Anledningen: kvinnor spelar spökjägarna.

Originalet har inte åldrats väl, en rejäl uppdatering var helt nödvändig – och att man då valde att göra det med Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon och Leslie Jones i huvudrollerna är stort. Representation är viktigt, och att barn (olättskrämda sådana som antingen förstår engelska eller hänger med i undertexterna) får se de här spökjägarnas forskande, tekniknördande och protongevärsslungande i något så här påkostat är mäktigt.

Men, symbolvärdet är tyvärr större än vad filmen är bra – det är tydligt att det blivit för många kompromisser på vägen från underbar tanke till färdig film. Manusförfattaren Katie Dippold, medförfattaren/regissören Paul Feig och skådespelarna har hållits så hårt i tyglarna att det blivit tamt, tråkigt och väldigt barntillåtet. Det är spökjägarnas vänskapsband och driften med den korkade receptionisten Kevin (Chris Hemsworth) som är filmens största behållning. 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB