Startsida / Inlägg

Grattis Tom Hanks, 60 år!

av Stefan Hedmark
Hanks-money-pit

En gång jobbade jag ihop med någon som sa att han inte gillar Tom Hanks. Det var svårt att ta in den informationen. Gilla och gilla… hur kan man inte älska Tom Hanks? Om det finns någon Hollywood-ikon man skulle vilja bjuda hem på middag, eller ta en öl med, är det väl Tom Hanks.

I dag fyller han 60 år och det firar vi med att se en trailer som släpptes för en vecka sedan. I höst har han huvudrollen i Clint Eastwoods nya film ”Sully”:

Filmen, som har svensk biopremiär den 9 september, är verklighetsbaserad. Hanks spelar Chesley ”Sully” Sullenberger, piloten som lyckades nödlanda på Hudson-floden i New York 2009 och räddade livet på samtliga ombord. Filmen inspireras av Sullenbergers självbiografi där han tar upp sina erfarenheter av nödlandningen samt vad som hände efteråt, med full mediekarusell och allt.

Klart att Hanks tar hem det här. Han har spelat verklighetsbaserade personer många gånger förut och jag slår vad om att i varje enskilt fall är den personen (om han fortfarande lever) jäkligt tacksam att det blev just Hanks som fick uppdraget. Han stod ju emot fartygskapare i ”Captain Phillips” för bara några år sedan, räddade livet på sig själv och andra astronauter i ”Apollo 13” (1995), och var lika trovärdig som advokaten James Donovan i ”Spionernas bro” förra året. I ”Charlie Wilson’s war” (2007) gjorde han kongressledamoten säkert roligare än vad han var i verkligheten. Han fick till och med Walt Disney att verka genomtrevlig i ”Saving mr Banks” (2013).

Snällaste Hanks-figuren någonsin? Måste ju vara Forrest Gump.
Snällaste Hanks-figuren någonsin? Måste ju vara Forrest Gump.

Kommer Tom Hanks någonsin att spela en skurk? Då menar jag en ond figur, inte en genomhygglig lönnmördare som i ”Road to perdition” (2002). Svaret är nej – enligt Hanks själv. I en intervju med Total Film från 2013 gjorde stjärnan klart att han är helt ointresserad av att spela onda figurer som inte har någon annan motivation än att vara just skurkar.

Vad händer efter ”Sully”? Vi ser faktiskt Hanks i två filmer i höst. Han gör comeback som symbolforskaren Robert Langdon i ”Inferno”, den tredje filmen i ”Da Vinci-koden”-serien. Och just nu jobbar Pixar med ”Toy story 4” där Hanks återigen gör rösten till Woody. Den filmen har premiär 2018.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB