Startsida / Inlägg

Komik och kaos i danskt 1970-tal

av Jens Peterson
15kollektiv Rate

Kollektivet

Regi Thomas Vinterberg, med Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Fares Fares, Julie Agnete Vang.
KÄRLEK Danmark på 1970-talet. Gifta paret Erik (Ulrich Thomsen) och Anna (Trine Dyrholm) vill ta in utomstående i den stora villa de ärvt. Han är arkitekt, hon berömd nyhetsuppläsare i tv. De intervjuar olika kandidater som vill vara del i ett kollektiv.
Det är hon som tar intiativet till förändringen, och det är hon som drabbas mest av förändringarna. De har en tonårsdotter Freja, men det är mest skildras de vuxnas relationer. När Erik är otrogen med en ung kvinna på jobbet skakas Annas liv om. Hon som varit den starkare och självsäkra får en annan roll, även i yrket.
”Kollektivet” är bitvis mycket rolig. Fares Fares gör en deppig man som söker sig till gemenskapen, och bland de andra inneboende finns färgstarka personligheter.
Men mest handlar det om Erik och Anna, utmärkt spelade av Ulrich Thomsen och Trine Dyrholm. En lekfull komisk start övergår i vemod. Välmenande ideer bryts mot mänskliga svagheter. Den goda viljan testas i samlivet med andra.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB