Startsida / Inlägg

Inga större finesser – men lyfter

av Stefan Hedmark
Rate

The man who knew infinity

Regi Matt Brown, med Dev Patel, Jeremy Irons, Devika Bhise, Toby Jones.

DRAMA. Året är 1913. Efter att ha skickat avancerade formler till den aktade matematikern G H Hardy (Jeremy Irons) bjuds indiern Srinivasa Ramanujan (Dev Patel) till Cambridge för att bevisa sina teorier – trots att han helt saknar utbildning.

En biografi om en av historiens mest berömda matematiker som på sin tid visade en förbluffad vit akademikervärld att briljans inte sitter i hudfärgen. Filmen når inte samma dramatiska höjd som ”A beautiful mind” (2001), utan är rakt berättad utan större finesser eller känslostyrka. Men dess lågmälda stil och långsamma tempo får ett lyft tack vare fina skådespelarinsatser, däribland Patel som tar smällar i form av rasism och sjukdom.

Särskilt minnesvärd är Irons äldre, socialt handikappade mentor som alltid har prioriterat skolan framför kärlek. Toby Jones gör en stabil birollsinsats som hans gemytlige vapendragare.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB