Startsida / Inlägg

Fåfängeprojektet Jack Reacher börjar bli för dumt

av Jan-Olov Andersson
MV5BMjEzMzMzMDIwMV5BMl5BanBnXkFtZTgwMjAzMzgzMDI@._V1_UY100_CR25,0,100,100_AL_

Rate
Jack Reacher: Never go back

Regi Edward Zwick, med Tom Cruise, Cobie Smulders, Aldis Hodge, Robert Knepper, Danika Yarosh, Patrick Heusinger.

Andra filmen med Tom Cruise som Jack Reacher, cynisk före detta militärpolis och fåordig ensamvarg som reser runt i USA och tar lagen i egna händer.
När första filmen kom 2012, gjordes det åtminstone bland författaren Lee Childs många läsare en grej av att Tom Cruise var helt fel i rollen på grund av att han är på tok för liten. Jack Reacher i bokform liknar mer en kraftkarl som Magnus Samuelsson, än den kortvuxne Tom Cruise.
Strunt samma, tyckte jag, som inte har läst böckerna.
Cruise är en bra skådespelare, har spelat tuffing förr och hanterade alla action- och slagsmålsscener med bravur.
Men nu vete fan om jag köper konceptet en gång till…
Filmen bygger på boken ”Ingen återvändo” och den här gången handlar det om vapenhandel, korruption inom armén, en kvinnlig major (Cobie Smulders) som Jack Reacher har fattat tycke för och som plötsligt anklagas för spioneri och en tonårstjej (Danika Yarosh) som påstås vara Jack Reachers dotter. När han blir anklagad för mord, dröjer det inte länge förrän Reacher, majoren och tonåringen är på rymmen från både vanliga och militära poliser och diverse gangsters. Jakten går från Washington till New Orleans.
Välgjorda action-, skottlossnings- och slagsmålsscener avlöser varandra i ett rasande tempo. Två timmar känns aldrig långt. Man kan roas för stunden och sedan glömma alltihop, men… det blir så småningom lite för dumt.
När Tom Cruise buntar ihop skurkar som är så många fler och så mycket större än han. När han oskadliggör två ombord på en vanlig flygresa, utan att varken medpassagerare eller personal upptäcker någonting.
Patrick Heusingers entoniga torped är Jens Hultén Ultralight. Danika Yaroshs tonåring är mest irriterande tjatig. Och hur mycket Cobie Smulders major än berättar för Jack Reacher hur hon har fått kämpa mot sexismen inom militären, lyssnar han inte, för när det blir dags för stora uppgörelser är det Jack Reacher som ska lösa biffen. Men så är nog detta också ett fåfängeprojekt där Tom Cruise (även producent) väldigt gärna vill visa upp sig i hjälterollen, innan åldern (54 år) tar ut sin rätt.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB