Startsida / Inlägg

Hollywood rasar mot Brandos filmvåldtäkt

av Stefan Hedmark
d61ffc259a7829d221dd28c34e5b4a12

Våldtäkten i ”Sista tangon i Paris” har blivit en av filmhistoriens mest skandalomsusade scener. Nu erkänner regissören Bernardo Bertolucci i en inspelad intervju att den kvinnliga stjärnan fördes bakom ljuset.

Reaktionerna från skådespelare och regissörer i Hollywood låter inte vänta på sig.

– Bertolucci planerade attacken mot Maria Schneider. Jag mår illa, säger Jessica Chastain.

”Sista tangon i Paris” (1972) är en av regissörens mest berömda filmer, ett erotiskt drama om en äldre man (Marlon Brando) som inleder en affär med en betydligt yngre kvinna (Maria Schneider) i Paris. Sexscenerna blev så kontroversiella att Bertolucci ställdes inför rätta i Italien för att ha brutit mot sedlighetslagar. Han fälldes och fick fyra månaders fängelse villkorligt.

Filmen förbjöds i flera länder, men hyllades även av kritiker. Både Bertolucci och Brando Oscarsnominerades för sina insatser.

Använde smörpaket

Den scen som framför allt väckte uppmärksamhet är en våldtäkt där Brando tvingar sig på Schneider med hjälp av av ett smörpaket. I en intervju med Bertolucci som spelades in 2013 men först nu väcker uppmärksamhet erkänner regissören att scenen planerades bakom ryggen på Schneider, enligt The Hollywood Reporter. Våldtäktsscenen fanns inte med i originalmanuset.

– Vi hade frukost på golvet i lägenheten där vi filmade, och Marlon var med. Där fanns en baguette och smör och vi tittade på varandra, och utan att säga något visste vi vad vi ville ha. På sätt och vis var jag hemsk mot Maria, för jag berättade inte för henne vad vi planerade, säger Bertolucci i intervjun.

teniifo4ybkh9bsbyntogqqjcs7

Bertolucci, Brando och Schneider har pratat om våldtäktsscenen förut och vilka konsekvenser ”Sista tangon i Paris” fick. Även om scenen simulerades kände sig Schneider tvungen att utföra den, har hon berättat i en intervju med Daily Mail 2007. Bertolucci, 76, har flera gånger uttryckt skuld för vad hon utsattes för, men däremot ingen ånger.

– För att uppnå någonting tror jag att du måste frigöra dig. Jag ville inte att Maria skulle spela förnedrad, jag ville att Maria skulle känna ilskan och förnedringen, säger regissören i intervjun från 2013, som du kan se här.

Efter inspelningen kände sig även Brando, som dog 2004, utnyttjad och sa upp bekantskapen med regissören.

Bernardo Bertolucci.
Bernardo Bertolucci.

Tårarna var äkta

Det är dock inget snack om att den som led mest av ”Sista tangon i Paris” var Maria Schneider, som dog 2011. Flera år efter inspelningen hävdade hon att filmen förstörde hennes liv och att tårarna under våldtäktsscenen var äkta.

– Jag kände mig våldtagen, både av Marlon och Bertolucci. Efter scenen fick jag ingen tröst eller en ursäkt av Marlon. Lyckligtvis var det bara en tagning, sa Schneider till Daily Mail.

Kontroversen är inte ny, men har fått nytt liv tack vare upptäckten av den inspelade intervjun. Nu reagerar flera kända skådespelare och regissörer med avsky mot scenen i ”Sista tangon i Paris”.

– Till alla som älskar filmen – du ser en 19-åring bli våldtagen av en 48-årig man. Regissören planerade attacken mot henne. Jag mår illa, twittrar Jessica Chastain.

– Oförlåtligt. Som regissör kan jag knappt ta till mig det här. Som kvinna blir jag förfärad, äcklad och förbannad, twittrar ”Selma”-regissören Ava DuVernay.

– Jag kan aldrig se på den här filmen, Bertolucci eller Brando på samma sätt igen. Det här är bortom vidrigt. Jag blir rasande, twittrar ”Captain America”, Chris Evans.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ronja de Boer
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB