Startsida / Inlägg

Dundrande, irriterande final

av Stefan Hedmark
Rate

Resident evil – the final chapter

Regi Paul W S Anderson, med Milla Jovovich, Ali Larter, Iain Glen.

ACTIONSKRÄCK. Länge och väl ser den här sjätte filmen i serien ut att leva upp till sin titel. Alice (Milla Jovovich) lockas att komma tillbaka till The Hive, underjordsbunkern där allt började en gång, för att hitta ett antivirus som ska utplåna alla infekterade organismer. Men kan hon lita på The Red Queen som har varit hennes fiende så länge?

Flera bekanta figurer från tidigare filmer dyker upp och vi lär oss mer om vad som gick fel med skurkföretaget Umbrella från början. Dystopiskt så det förslår – förra filmen slutade med ett sönderbombat Washington och det är där den här filmen fortsätter.

Första halvan liknar mest en dundrande b-version av ”Mad Max: Fury road” (2015), komplett med horder av zombier som jagar ett stridsvagnsliknande fordon i ett tomt domedagslandskap. Actionscenerna försöker matcha galenskaperna från den filmen. Klippen är snabba men irriterande, 3D-effekterna vilda men kackiga.

Läget förbättras något när vi väl är inne i The Hive där diverse fällor blir till hisnande utmaningar. Men sedan avrundas allt med en plågsamt lång final som i slutändan blåser oss på vad vi blev lovade. Ni kan betrakta den där titeln, ”det sista kapitlet”, som ett ”alternativt faktum”.

Filmen har svensk biopremiär i morgon.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB