Startsida / Inlägg

Nya Fredagen den 13:e nedlagd

av Stefan Hedmark

Dåliga nyheter för alla skräckfans – det blir ingen ny ”Fredagen den 13:e”. Åtminstone inte i höst som tanken var. Hollywood Reporter avslöjade igår att projektet är nedlagt hos filmbolaget Paramount, bara sex veckor innan inspelningen skulle ha börjat. Tanken var att den nya ”Friday the 13th” skulle haft biopremiär den 13 oktober.

maxresdefault

Anledningen är oklar, men källor till tidningen säger att man kan skylla på den bioaktuella ”Rings”, som sågades av kritikerna (jag var en av dem) och inte har dragit in en tillfredsställande summa pengar. Paramount ska då ha tänkt att ”Friday the 13th” skulle ha förlitat sig på samma publik och att de helt enkelt inte är intresserade. Det kan man bara spekulera i; andra källor till tidningen påpekar att det nog inte alls är samma publik, och jag är benägen att hålla med.

Därmed är alltså Jason död. Igen. Men han har ju dött många gånger förut på film. Klippet här ovanför är en samling av hans spektakulära frånfällen.

Låt oss bli en smula nostalgiska och bläddra i bilder ur ”Fredagen den 13:e”-serien.

friday-the-13th

Ettan

Så här såg Jason ut i första filmen. Slutscenen stal chocken direkt från ”Carrie” (1976) och är det bästa i filmen. Ja, förutom Kevin Bacons dödsscen också…

Screen-Shot-2016-04-26-at-8.55.19-PM

Tvåan

Jason introducerades med en potatissäck över huvudet. Väldigt lantligt mode, komplett med snickarbyxor.

friday-the-13th-part-3

Trean

Äntligen fick Jason sin hockeymask. Och 3D-effekter.

142531382_18

Fyran

Kallades minnesvärt nog för ”the final chapter”, vilket var grovt lögnaktigt. 80-talssymbolen Corey Feldman (med glasögon) råkade ut för Jason.

8703_1

Femman

Filmen börjar effektfullt med att Jason reser sig ur sin grav, allt för att leva upp till undertiteln ”A new beginning”. Fast resten av filmen är knappast särskilt nytt…

friday-the-13th-6

Sexan

Om det inte var tydligt från början så blir Jason ännu mer övernaturlig och omänskligt stark i det här kapitlet. Väcks till liv via blixtnedslag.

Friday-The-13th-Part-VII

Sjuan

Jason visar sitt ansikte. Och spelas av Kane Hodder för första men absolut inte sista gången.

friday-the-13th-part-viii-jason-takes-mahattan-1989-kane-hodder

Åttan

Jason lämnar sina vanliga hoods och jagar offer på Manhattan. Mer humor än vanligt. New Yorks turismråd klagade på att Jason satte en kniv i ”I love New York”-loggan.

maxresdefault

Nian

Filmserien tog en liten andningspaus innan nian kom. ”Jason goes to hell” är undertiteln, men i själva verket åker han tillbaka till Crystal Lake efter New York-semestern. Borta är bra, men hemma bäst. Jason har en bredare tjurnacke i den här filmen.

jasonx

Tian

Hette kort och gott ”Jason X” och utspelades i rymden där Jason vaknar upp i ett rymdskepp och började bete sig som ett ”Alien”-monster.

freddy-vs-jason

Crossovern

Förr eller senare var det tvunget att hända. 2003 drabbade Jason samman med den andra stora 80-talsmördaren, Freddy Krueger.

friday_2009remake-568x231

Rebooten

Jason slaktade vidare, men i den här rebooten från 2009, producerad av Michael Bay, liknade hela upplägget ”Motorsågsmassakern” mer än ”Fredagen den 13”.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB