Startsida / Inlägg

Slipad Keaton i smutsig McDonalds-film

av Stefan Hedmark
Rate

The founder

Regi John Lee Hancock, med Michael Keaton, Nick Offerman, John Carroll Lynch, Linda Cardellini, Patrick Wilson.

DRAMA Året är 1954 och det är uppförsbacke för den kringresande försäljaren Ray Kroc (Michael Keaton). Han kör runt på den amerikanska landsbygden och säljer maskiner som gör milkshake. Han lyckas bli av med en åt gången här och var, men så får han veta att ett hamburgerhak i San Bernardino, Kalifornien, vill köpa flera milkshakemaskiner. Det låter jättekonstigt, tänker Ray och kör dit för att kolla vad det är för ställe. Det visar sig att de jordnära och supertrevliga bröderna McDonald har kommit på ett sätt att effektivisera hamburgerverksamheten utan att kvaliteten går förlorad.

Medan Ray äter sin första McDonalds-hamburgare inser han att det här skulle kunna konkurrera ut de klassiska men klumpiga amerikanska diner-haken. Men bröderna, som har dåliga erfarenheter av tidigare franchiseförsök, är inte intresserade av att öppna fler restauranger…

Här låg världens första McDonalds, numera är det ett museum. Foto: Bruce Marlin
Här låg världens första McDonalds, numera är det ett museum. Foto: Bruce Marlin

Ray Kroc var ett skoningslöst affärsgeni som visste hur man stjäl idéer och förädlar dem till något lukrativt. Han var social och smidig, visste hur man skapar band med personer som kan komma till nytta, men hade heller inga problem med att sticka kniven i ryggen på den som står i vägen. McDonalds har Kroc att tacka för sina enorma framgångar, men bröderna McDonald själva blev tilltryckta som en sladdrig takeaway-burgare. Ingen vacker historia, men rafflande material för en film eller bok.

Det sägs att bröderna Coen övervägde att regissera. Det hade passat dem som hand i handske, med 50-talsmiljöerna samt potential för svart humor och ett rappt driv i bildberättandet.

Nu blev det i stället John Lee Hancock i registolen. Han har tagit sig an verklighetsbaserade historier förr; senast var det Walt Disney i den mer lyckade ”Saving mr Banks” (2013). Hancock är lite som en Big Mac – man vet vad man får. Det är ett tryggt och stabilt val. Resultatet blir en polerad film med goda skådespelarinsatser. Men du får aldrig något extra i form av en personlig touch. Därför lyfter aldrig dramat till en högre nivå.

the founder

Men vi får Michael Keaton och han är jäkligt slipad som Kroc. Det är roligt att se honom under större delen av filmen, även om intrycket till sist är en humörsänkare. I en tid då Donald Trump är president cementeras verkligen tanken att den amerikanske affärsmannen lyckas tack vare lögner och skamlöshet. Offren är många, däribland bröderna McDonald, så fint gestaltade i den här filmen av birollskungarna Nick Offerman och John Carroll Lynch.

”The founder” har biopremiär i morgon.

SE OCKSÅ … ”The social network” (2010), en annan verklighetsbaserad historia om ett affärsgeni som krossade allt motstånd i strävan efter total kontroll över Facebook.

VISSTE DU ATT … brödernas ursprungliga McDonalds-restaurang i San Bernardino numera är ett museum?

JUST NU … väntar vi på att få se Keaton som superskurk i sommarspektaklet ”Spider-Man: Homecoming”.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB