Startsida / Inlägg

Hans Zimmer i Globen: Batman, papegojor och lejonkungar

av Stefan Hedmark
Foto: AP
Foto: AP

Ett av filmmusikvärldens främsta namn, Hans Zimmer, har äntligen bestämt sig för att möta sin publik. Han befinner sig på en världsturné som inkluderade ett uppträdande på Coachellafestivalen i april. Igår mötte han sina svenska fans i ett välfyllt Globen – en brokig massa av mestadels yngre killar och tjejer.

På scenen trängdes ett 60-tal musiker tillsammans med Zimmer, ett band, en orkester och körsångare. Redan vid de första tonerna fick jag nästan nypa mig i armen. Hur sjukt är det inte egentligen att tusentals människor kommer till Globen för att lyssna på musik ur ”På väg med miss Daisy” (1989)? Nu är det säkert inte huvudanledningen; det verkliga gensvaret från publiken fick Zimmer när han utlovade att ”nu blir det mörkare” inför musiken ur Christopher Nolans Batman-filmer.

Men den inledande mixen av musik ur ”På väg med miss Daisy”, ”Sherlock Holmes” och ”Madagascar 2” var en av höjdpunkterna, just för att arrangemangen var kreativa och skiljde sig från soundtracken som fansen har hört så många gånger. Leklusten löpte som en röd tråd genom konserten. Zimmer själv hoppade glatt mellan olika instrument och ibland såg han mest ut att lyckligt stå och beundra alla sina skickliga musiker, en verkligt internationell blandning av talanger från Sydafrika, Venezuela, USA, Kina, Indien, Storbritannien, med mera. Mellansnacket fylldes ut med små anekdoter om arbetet bakom filmerna.

Med på scen fanns även Nick Glennie-Smith, en medarbetare som har hängt med länge, och som tog för sig mest när temat ur ”Pirates of the Caribbean” spelades och han fick strutta runt med dragspel och en fejkpapegoja fastnålad på axeln. Mycket fånigt, och mycket härligt.

Den förföriska musiken ur ”Gladiator” förvaltades väl, som Zimmer påpekade en balans av maskulina och feminina sidor. ”Lejonkungen”, som kompositören vann en Oscar för, representerades av ett medley där gästartist var den sydafrikanske sångaren Lebo M som även medverkade på det ursprungliga soundtracket. Under en konsert som ofta gick över i det mörka var det här ett tillfälle då scenen badade i solljus och värme.

Självklart fick Batman-fansen sitt lystmäte och Zimmer passade på att hylla Heath Ledgers minne. Jag var mindre förtjust i det långa elgitarrsolot under musiken till ”Rain man” och nyanserna i temat till ”Man of steel” hörs bättre i originalet än under gårdagens lite skräniga ljudmatta.

Extranumret var givet – vi hade inte fått höra något ur ”Inception”, ett av Zimmers populäraste soundtrack. Men till sist fick vi ett dundrande medley som inkluderade ett av kompositörens mest långlivade stycken, ”Time” (det är dock kapat från klippet här ovan, tyvärr). En perfekt dessert till den här överdådiga Zimmer-måltiden.

Klippen här ovan är hämtade från tidigare konserter under turnén, Coachella samt i Lille och Orange i Frankrike.

Nöjesbladets Joni Nykänen intervjuade Hans Zimmer i julas.

Och här är min Spotifylista på Zimmer-favoriter:

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB